Prakticky však projekt běží už od začátku letošního dubna a potrvá až do konce listopadu příštího roku. O co jde?

„Cílem je vytvořit vzdělávací program v geovědní oblasti pro žáky a studenty základních a středních škol se zaměřením na region severní části Kraje Vysočina. Je kladen důraz na konkrétní regionální metodiku a na ně navazující plány pro kurzy a exkurze žáků. Základním principem je zkrátka propojení teorie s praxí," konstatoval ředitel chotěbořského gymnázia Vladislav Smejkal. Studenti budou tedy geologii nejen poznávat z učebnic, ale i s náčiním v ruce také v terénu.

Území unikátního Geoparku Železné hory se tak pro více než stovku studentů stane na příští měsíce ryze praktickou učebnicí geologie.

Podle Smejkala bylo v přípravné fázi nutné doplnit vybavení školy nejen o potřebnou literaturu, ale také právě o technické vybavení.

„Sem patří třeba dozimetr, geologické mapy, detektor kovů, lupy, geologické kompasy, geologická kladívka, rýžovací pánve a další pomůcky, se kterými budou studenti pracovat," vypočítal Smejkal.

Praktická část byla zahájena slavností, které se zúčastnili žáci, kterých se projekt týká a management projektu. Smejkal také představil ředitele a jednatele společnosti Vodní zdroje Chrudim, Daniela Smutka a také Jana Doucka, který ve společnosti zodpovídá za grantové projekty. Právě tato společnost je předkladatelem projektu.

„Daniel Smutek seznámil studenty s cíli a aktivitami projektu, s velkým zaujetím promluvil o geologických pokladech v blízkých lokalitách především Železných hor, ale i Starého Ranska nebo Lipnice nad Sázavou. Z jeho projevu přímo sálalo nadšení," doplnil ředitel Gymnázia Chotěboř.

Podle něj není spolupráce školy s Vodními zdroji Chrudim náhodná.  „Kromě komerční činnosti má tato organizace řadu aktivit v oblasti vědecké a populárně naučné. Právě ona vedla celou řadu projektů. Především však buduje Národní geopark Železné hory, který se rozkládá na ploše téměř osmi set čtverečních kilometrů," vysvětlil .

Unikátní lokalita

Největší část jeho území leží v Pardubickém kraji, oblast okolo Ždírce nad Doubravou a Chotěboře však zasahuje i do Kraje Vysočina. Geopark je nejen rájem pro turistiku, ale i lokalitou s unikátním geologickým obsahem. Železné hory jsou prý totiž doslova obsáhlou učebnicí geologie v celoevropském měřítku.

„Ve více než 600 milionů let zde vznikla řada geologických jevů, které je možné spatřit za dva až tři dny. To by v rámci celé Evropy trvalo několik týdnů při ujetí tisíců kilometrů. Je nám ctí, že vstupní branou do Národního geoparku Železné hory z Kraje Vysočina je Geopark Gymnázia Chotěboř," dodal Smejkal.