Voliči z Havlíčkobrodska mohou odevzdat svůj hlas i třem kandidátům z okresu – chotěbořské lékařce Jitce Bejdákové, která kandiduje za Stranu zdravého rozumu – Nechceme euro, občanskému demokratovi Pavlu Hejtmánkovi, obchodníkovi z Chotěboře, nebo lidovci z Přibyslavi Janu Málkovi, zaměstnanci Úřadu vlády.

Otázkou zůstává, do jaké míry budou ve volbách úspěšní, jejich strany je zařadily na prakticky nevolitelná místa. Bejdáková figuruje jako devatenáctá v pořadí, Hejtmánek je na třinácté pozici a Málek až na dvaadvacáté.

Ambice ODS na Havlíčkobrodsku, respektive na Vysočině, aby se její kandidát dostal alespoň do první desítky, nebyla naplněna. „Myslím si, že se nahoru pořád ještě mohu dostat, a to díky preferenčním hlasům. Věřím jedné věci – zápas končí, až když ho rozhodčí odpíská," řekl s úsměvem Pavel Hejtmánek.

Toho ke kandidatuře vyzvala chotěbořská buňka strany. „Chtěli jsme, aby v evropských volbách zaznělo Havlíčkobrodsko i Chotěboř. Nakonec se to povedlo a teď si držíme palce, abychom se probojovali do Evropy. V úspěch věřím. Kdyby ne, nemohl bych kandidovat. Myslím, že i naše petiční akce pro korunu je velmi úspěšná a lidé za námi stojí," řekl Hejtmánek.

S aktuální pozicí na kandidátní listině si hlavu neláme ani Jan Málek. „Samozřejmě, čím výš jste na kandidátní listině, tím lépe. Ale myslím si, že dneska už není pořadí tak podstatné. Záleží na voličích a na jejich preferenčních hlasech. Doufám, že se najde dostatek voličů, kteří do urny vhodí hlasovací lístek KDU-ČSL a dají mi i svůj kroužek," konstatoval Málek. Ten dodal, že se již dříve pokoušel uspět v krajských i komunálních volbách.  Deník oslovil i Jitku Bejdákovou. Ta se ale ke své kandidatuře odmítla jakkoliv vyjádřit.

V pořadí třetí eurovolby v České republice, do nichž vstoupí devětatřicet politických subjektů, začnou v pátek ve čtrnáct hodin a volební místnosti budou otevřené až do dvaadvacáté hodiny. Druhým volebním dnem je sobota, voliči mohou přijít od osmi do čtrnácti hodin.

Oficiální výsledky voleb se lidé v členských zemích evropské osmadvacítky dozvědí v neděli  před půlnocí.

Beáta Dvořáková