Jednou z mála výjimek v kraji je Třebíč, kde se zájemci štědrovečerního menu navzdory zavřeným hospodám i výdejním okénkům přece jen dočkají 24. prosince.
Pracovníci Třebíčské cateringové společnosti jim rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát přivezou kolem poledne. „Meníčko na Štědrý den si u nás mohou lidé objednat den předem, tedy ve středu. My jim ho pak ve čtvrtek dovezeme. V předchozích letech k nám lidé na tradiční vánoční pokrm chodili rádi. Letos to zkoušíme formou rozvozu,“ sdělil Václav Bartoš z Třebíčské cateringové společnosti, která provozuje Restauraci a jídelnu Třebíčanka.
Ve středu nabízí možnost koupit si rybu s přílohou i další jídla například restaurace Na rynku v Havlíčkově Brodě. „Pak otvíráme po svátcích v neděli. Ale co budeme vařit, ještě zatím nevím,“ vzkázal hostinský Pavel Štraus. Na sváteční menu a několik dalších jídel zve také další havlíčkobrodská restaurace U Huberta. Ve středu má výdejní okénko otevřené do dvou odpoledne.
Na ty, kteří si tradiční jídlo na Štědrý den sami neuvaří, myslí rovněž restaurace Panský dům v Chotěboři. „Sváteční menu si u nás může host koupit prakticky kdykoliv, kromě Štědrého dne. Ale jinak máme otevřeno pořád,“ upozornil provozní Jiří Pešek.
Výdejní okénko s vánoční klasikou a dalšími pěti druhy jídel bude mít ještě ve středu odpoledne otevřené i restaurace U České koruny v Lipnici nad Sázavou. „Od Štěpána až do prvního ledna pak budou mít zájemci možnost ohřát se u nás na terase u velikého ohniště a ochutnat speciality do ruky,“ vzkázal hostinský Michal Hašek.
Hospody s kaprem v nabídce
- u okénka ve středu:
Na rynku, Havlíčkův Brod
U Huberta, Havlíčkův Brod
U České koruny, Lipnice nad Sázavou
Panský dům, Chotěboř
- přivezou ve čtvrtek:Třebíčská cateringová společnost
Další hospody na Vysočině buď na svátky vůbec nevaří, nebo českou štědrovečerní klasiku v nabídce nemají.
„Chodí k nám lidé, co si na smažené kapry nepotrpí a mají rádi moderní kuchyni, třeba italskou. Nabízíme víc než deset jídel. Otevřené máme ve středu naposledy, potom až po svátcích. Výdejní okénko máme otevřené do osmi večer,“ sdělila Simona Šiklová z Restaurace U Chalupy ve Žďáru nad Sázavou
Odnést si jídlo s sebou mohou ve středu do dvou hodin odpoledne zájemci ve Žďáru i v restauraci U pošty. „Máme výběr ze dvou jídel. Kapra ale ne, s ohledem na nejistou situaci jsme ho nedělali,“ informovala za žďárskou restauraci Barbora Kratochvílová.
Do středeční jedné hodiny si mohou zákazníci přijít koupit jídlo také k okénku pelhřimovské restaurace Střepina. „Kapra jsme letos nedělali. Jednak nevíme, kolik hostů by si ho u okénka koupilo, a pak na Vánoce má většina lidí rybu doma,“ podotkl provozní Lukáš Pech.
Se zvláštní nabídkou přichází hospoda U Splavu ve Světlé nad Sázavou. Hostinský Petr Dočkal chce o vánočních svátcích vařit celé tři dny. „Ale jen pro lidi bez domova, co se o sebe nemohou postarat,“ zdůraznil hostinský.