Lidé usrkávají kávu, k ní si dopřejí nějaký zákusek a přitom v příjemném prostředí diskutují s přáteli. Kavárny se stávají čím dál větším lákadlem pro obyvatele Vysočiny. Secesní styl například vábí zákazníky do brodské Kavárny Ve Vile. „Snažíme se navázat na předcovidové období, pořádáme opět kulturní i jiné akce a návštěvníci se vracejí. Napomáhá tomu velká letní terasa s domkem se skluzavkou a atrakcemi pro děti,“ řekl jednatel Petr Homolka.

V Havlíčkově Brodě nedávno otevřela kavárna P Cafe u tamní prodejny Pekařství Řečice. „Za mě je to nejlepší pekárna v Brodě. Kavárnu s tím spojenou jsem ještě netestoval, ale jestli tam nabízí jejich pečivo, určitě to špatné nebude,“ zhodnotil novinku student Matěj Janáček.

Stavba kruhového objezdu v Přibyslavi už začala
Nohu z plynu: na tahu ze Žďáru do Brodu se staví důležitý kruhový objezd

Prostory nového podniku byly připravené za pouhých pět měsíců. „Vzápětí po otevření protiprávní nařízení vlády diskriminačně zakázalo návštěvu kaváren neočkovaným a kavárna byla na zavření,“ vzpomněla jednatelka kavárny Simona Částková.

Chválí si, že do kavárny chodí milí zákazníci. Brodský podnik je přitom jen menší sestra velké kavárny ve Žďáru nad Sázavou. „Už nyní bychom ve špičkách potřebovali větší prostor, ale nafouknout se neumíme,“ usmála se při hodnocení návštěvnosti brodské pobočky Částková.

Jedním z míst, kam mohou zájemci zavítat na kávu, je také kavárna Pod Lampou v Třebíči. Zaměřuje se především na matky s dětmi. „Máme tu dětský koutek i kojicí místnost. Zákazníci si tu hlavně dávají bezlaktózové nápoje a alternativní mléka, jako je třeba sójové či ovesné,“ lákala na speciální pití Denisa Lesslová.

Farská humna ve Žďáře nad Sázavou.
Pozdní snídaně s delikatesami a jazzem. Ve Žďáře se dnes koná první brunch

Naopak alkoholické nápoje a koktejly mohou lidé vyzkoušet v třebíčském podniku Adam's Bar & bistro. Nově nabízí také zmrzlinu z kozího mléka. „Jsme otevření třetím rokem a letošek je nejlepší. Hosté se vrací a zároveň přichází noví. I když jsme hlavně bar, používáme stejný gril jako michelinské restaurace. A do toho nyní ta rodinná zmrzlina,“ nastínil majitel Adam Smilek, v čem vidí úspěch.

Podle jihlavské radní pro kulturu Silvie Čermákové kavárny už po staletí představují pro tvůrce zajímavé, inspirující prostředí, a to jak pro tvůrčí osobnosti literární, tak umělecké. „Kavárny jsou zároveň místa setkání napříč generacemi a společenským postavením. Jejich existence a různorodost dodává městu život a ducha,“ dodala.