V současné době je na knižních pultech k mání její v pořadí už druhá kuchařská kniha, pod trochu tajemným názvem Rebelka.
„Herečka Markéta Hrubešová, se kterou se již delší dobu známe, se totiž stala tváří našeho pivovaru a piva Rebel," vysvětlil Petr Sysel, vedoucí obchodu Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod a. s. Svoji kuchařku, která nabízí celkem 75 zajímavých receptů obsahujících pokaždé „český tekutý chleba," představila herečka zaměstnancům dětského oddělení havlíčkobrodské nemocnice v rámci úterní dobročinné akce Rebela. Ale velké oficiální představení má pivní kuchařka za sebou už od května letošního roku, kdy s ní seznámila veřejnost na tradičních pivních slavnostech v Havlíčkově Brodě dne 31. května.
„Musím prozradit, že Markéta vařila každý recept čtyřikrát. Nejdřív vařila na zkoušku, pak ho ochutnali přátelé a známí, nakonec bylo jídlo připraveno pro potřeby fotografa," popsal zrod kuchařky Petr Sysel. Trvalo skoro rok, než byla kuchařka na světě.
Kdo očekává, že v knize najde jenom recepty na nakládaný hermelín a utopence, bude opravdu překvapen. V knize jsou k nahlédnutí například recepty na přípravu ryb, zeleniny a dokonce sladké dezerty, neboť i koláče se dají připravit za pomoci piva. „Kladný vztah k pivu mám v rodině. Můj pradědeček byl sládek, jezdil po světě a učil vařit ostatní sládky dobré české pivo. Po něm jsem zdědila náklonnost k pivu a lásku k dobrému jídlu. Nová kuchařka je také možnost vzdát hold babičce – skvělé kuchařce, a pradědečkovi – mistru sládkovi," popsala svou cestu k nové kuchařce už na počátku tvorby Markéta Hrubešová.
Herečka Markéta Hrubešová pokřtila pivní kuchařku se svými kolegyněmi Veronikou Freimanovou a Marií Rotrovou, samozřejmě pivem.