Je třeba upřesnit, že se jedná o umělecké akty, ale velmi vkusné, které nemohou urazit snad ani toho největšího puritána. Martin Halama je rodák ze Sobíňova, zaměstnanec obecního úřadu, původním povoláním zahradník.

Krása ani věk nerozhoduje

„Fotografuji už deset let. Ani sám nevím, proč jsem s tím vlastně začal. Původně jsem fotil hlavně krajinky," prozradil majitel sobíňovského fotoateliéru. Tentokrát ale nabídl fotograf svým příznivcům pohled na zcela jiné krajiny, a jak přiznal, najít modelky pro tyto poněkud odvážné fotografie, není zas takový problém. „Někdy se modelky hlásí i samy. Většinou přijdou ke mně do ateliéru pro portrétní fotografii pro sebe nebo chtějí nějakou pěknou fotografii jako dárek pro přítele. Někdy ty slečny oslovím sám a nabídnu jim spolupráci nebo projeví zájem samy. Věk nerozhoduje, ani proporce. Důležité je aby modelka byla zajímavá a měla určité charizma," upřesnil pan Martin.

Z nějaké veřejné ostudy modelky nemusejí mít strach. Především fotografie nejsou vyzývavé. Nabízejí pohled na tak nepatrnou část obnaženého ženského těla, že totožnost příslušné paní či slečny by nevypátral ani Sherlock Holmes. Soubor fotografií nazvaných Kapky intimity nabízí pohled na části ženského těla orosené průzračnými kapkami vody. Na první pohled na provedení velmi náročné, ale v reálu ne zas tolik. „Nejdřív je třeba tělo modelky natřít olejem a pak postříkat obyčejnou vodou z rozprašovače, kterým se rosí květiny," vysvětlil fotograf.

Příště i pány?

Ženské akty fotografuje Martin Halama asi tři roky. Kromě série fotografií vodních kapek nabídl svým příznivcům další fotografie pod názvem Promítání na tělo. Všechny jeho fotografie si mohou zájemci prohlédnout na jeho webových stránkách. Kromě toho Martin Halama fotografuje v ateliéru běžně svatby, portréty, krajiny, rodiny s dětmi, je autorem fotografií pro sobíňovský kalendář.

Jeho výstavu v sobíňovském obecním úřadě si po dobu jeho trvání prohlédlo množství lidí. Někteří napsali fotografovi do návštěvní knihy i osobní vzkazy. „Autor je hanbář, ale fotky jsou pěkné," podotkl jeden z těch prudernějších. „Jen tak dál a příště pány," přála si jedna z návštěvnic. To je ale podle Martina Halamy dost velký problém a jako zadání do budoucna věc těžko splnitelný úkol. „Mě osobně to nevadí, fotografovat dámy nebo pány, ale mužský model se mi zatím najít nepodařilo," přiznal fotograf. Jak zdůraznil, všechny jeho umělecké fotografie aktů vznikají u něho doma v ateliéru a manželka o jeho modelkách ví. „Fotografování modelek jí nevadí. Zná mě a věří mi. Nežárlí, nenadává mi, nevyhrožuje rozvodem. Někdy, když mám zrovna domluvené fotografie s modelkou, odchází z domu, abych prý měl klid na práci," prozradil fotograf s úsměvem.