S nápadem zveřejňovat architektonické studie přišel místostarosta Chotěboře David Šafránek (Pojďme to změnit). „Máme nějaké studie a dostal jsem podnět, proč si je syslit v šuplíku a proč je neukázat lidem. Chtěl jsem to udělat nějak chytlavě, tak mě napadly právě Urbanistické úterky,“ vysvětlil místostarosta.

Dříve se studie zveřejňovaly pouze na webu města. „No jo, jenže kdo dneska sleduje web a najde si tam zastrčenou složku s dokumenty? A tak jsem se rozhodl je začít zveřejňovat na Facebooku, kde jsem tušil, že se studiím dostane patřičného ohlasu,“ pověděl Šafránek.

Právě na zmiňovaném Facebooku se pod příspěvky vždy rozvine bohatá debata. „Za mě asi v pohodě, pořád lepší než stav, jaký je teď,“ napsal k jedné studii Pavel Češík. „Zase špatná studie! Chybí mě tam stávající stromy, lavičky a čert,“ oponoval mu Pavel Truck.

Maria Šimůnková v soutěži Helle Köpfe.
Cena za nejlepší technický projekt putuje do Brodu

Ačkoliv na Facebooku v mnoha případech převládá negativní hodnocení studií, při osobním setkání se místostarosta setkává spíše s chválou. „Když se však o studiích s někým bavím při osobním setkáním, jsou reakce veskrze pozitivní. Z reakcí si pak utvoříme dobrou představu o tom, co od daného místa občané očekávají,“ pověděl Šafránek.

„Ze statistik, které Facebook nabízí, se dá vyčíst, že se nám podařilo oslovit dost lidí. Ti potom o těchto studiích mohou diskutovat s dalšími a dalšími a téma urbanismu a veřejných prostor se tak dostává do širšího povědomí. Je to takový první krůček k tomu, aby se architektura a urbanismus v Chotěboři někam posunuly a také aby se toto téma dostalo více mezi veřejnost,“ sdělil Šafránek.

Urbanistické úterky by se však mohly rozvinou i v osobní setkávání. „Od 1. června by měl začít působit nový městský architekt. S městským architektem se jistě na již existující studie podíváme a nepochybně budeme pořádat i besedy s občany,“ slíbil Šafránek.

„Je tedy dost pravděpodobné, že od zveřejňování studií na městském Facebooku se budeme posouvat dál, k diskusím, besedám, přednáškám, procházkám po městě, a tak podobně. A ideálně s účastí nejen městského architekta, ale i dalších, třeba i autorů studií,“ zdůraznil místostarosta.

Záměry architekta představují veřejnosti například i v Havlíčkově Brodě. Jde však pouze o jednorázové akce. „Pokud má město v plánu větší urbanistický projekt, vždy vytvoří pracovní skupinu sestávající z architektů a odborníků z různých oborů, kteří na projektu pracují. Tito odborníci následně prezentují svá stanoviska veřejnosti na společných setkáních, aby se i občané Havlíčkova Brodu mohli k plánům vyjádřit a podílet se na nich,“ prozradil místostarosta Brodu Zbyněk Stejskal (ODS).

„Tato setkání hodnotím jako pozitivní, vždy se na nich rozvine plodná debata a pokud je to jen trochu možné, snažíme se přáním našich občanů vyjít vstříc,“ dodal Stejskal.

O menších projektech pak Havlíčkův Brod informuje na svých webových stránkách, v Havlíčkobrodských listech a také na Facebooku. Nicméně do budoucna místostarosta nevylučuje ani pravidelná setkávání, jako plánují v Chotěboři. „O pravidelných každotýdenních sezeních jsme zatím neuvažovali, prozatím nám vyhovují setkání svolávaná vždy ke konkrétnímu projektu. Nicméně nevylučuji, že pokud se chotěbořský model osvědčí, nerozvine se i na naší radnici debata, zdali se jím neinspirovat,“ nastínil Stejskal.