Poslední nájemce ukončil smlouvu k datu posledního července. Radnice chce prodejnu pronajmout od prvního listopadu. Původně byla prodejna určena k nájmu za určitých podmínek. Musela sloužit jen jako prodejna potravin nebo smíšeného zboží s otevírací dobou minimálně čtyři dny v týdnu. Teď už město na prodejně potravin netrvá. „Vzhledem k tomu, že o prodej potravin nebyl zájem, nikdo se v prvním kole nepřihlásil, může objekt sloužit i něčemu jinému. Jako sklad, dílna, výrobna a podobně,“ upřesnil starosta Martin Kamarád.

Zavření prodejny v Keřkově litují hlavně senioři. Například Marie Voralová o tom dokonce napsala do přibyslavského zpravodaje. Chválí služby, které prodejna nabízela. „Zákazníci jsme byli většinou my, důchodci, a velmi jsme si cenili toho, že nemusíme pro chléb a pečivo a těžké balené věci do města. Byli jsme rádi, že tady obchod a naši prodavačku máme,“ posteskla si Voralová.

Exotická zvířata a ryby potřebují stálé teplo a dostatek potravy.
Brodský obchodník s exotikou: Zvířeti nevysvětlíte, že si má vzít svetr

Prodejna končí proto, že se její nájemce z Přibyslavi odstěhoval. Prodavačka jezdila do Keřkova tam i zpět padesát kilometrů denně. Nakonec se s Keřkovem musela rozloučit. S ohledem na to, že se v Přibyslavi má otevřít supermarket Penny, senioři z Keřkova „své“ prodejně moc šancí na nového nájemce nedali.

Ideální místo pro hasičárnu

Keřkov už o obchod přišel jednou, před šesti lety. Zavřela ho společnost COOP. Místním, kteří kdysi prodejnu sami stavěli v akci „Z“ se to nelíbilo a napsali petici. Podepsalo ji šedesát domácností. Přibyslav hledala, jak obchod využít.

Tak vypadá moderní samoúdržbové WC.
Kam si odskočit? Golčův Jeníkov bude mít moderní záchodky, čistí se samy

Podle starosty Kamaráda byly možné dvě varianty. Prodejnu od společnosti COOP odkoupit a pronajmout ji za symbolický nájem někomu, kdo ji bude provozovat. Případně budovu přestavět na hasičskou zbrojnici s klubovnou. „Už léta se v Keřkově mluví o nové hasičárně. Bylo by to ideální místo," podotkl starosta. Jenže keřkovským se to nelíbilo.

„My s uzavřením prodejny nesouhlasíme. Část obyvatel obce, především senioři jsou na této prodejně závislí, nikam jinam jezdit nemohou. Ideální by bylo, kdyby město Přibyslav prodejnu od COOPU odkoupilo a pronajalo ji někomu, kdo bude mít zájem ji provozovat. Pokud se nikdo takový nenajde, bude místo obchodu hasičárna a do obce bude jezdit pojízdná prodejna. Ve středu budeme mít obecní schůzi a prodejna bude hlavní téma," informoval tehdy předseda osadního výboru Keřkov František Pátek.