Havlíčkobrodské kino Ostrov se totiž zařadilo mezi kina, která na tuto moderní technologii vsadila. 
A shodou okolností připravilo první projekci na páteční podvečer.

„Modernizace je určitě značným přínosem pro diváka. Už nemusí čekat, než se jeho vytoužený film dostane 
k nám. Můžeme ho promítat tentýž den, kdy byl uveden 
v premiéře," uvedl Vladimír Stejskal, jednatel společnosti, která kino a divadlo v Havlíčkově Brodě provozuje. Stejskal dodal, že  digitalizace, ke které společnost přistoupila už počátkem srpna, byla nezbytná. „V současné době dochází k úbytku filmů, které jsou distribuovány v klasickém formátu. Kdybychom se nerozhodli nyní, pak bychom mohli promítat pouze staré snímky," vysvětlil Stejskal.

Kino ale chystá i řadu dalších zajímavých novinek. Jsou jimi například projekce několika filmů v průběhu jediného dne, zajištění svozu diváků či vznik filmového klubu. Změn by se ale měl dočkat i samotný sál.

„Uvažujeme o výměně křesel a koberců. Stranou nezůstává ani myšlenka na otevření nového občerstvení. Ale to jsou zatím nápady a náměty do budoucna. Nejde udělat všechno najednou. Myslím, že letos jsme toho zvládli dost. Zahajujeme 3D promítání, budova dostala novou fasádu 
i s logem, stavíme novou samostatnou kotelnu pro objekt divadla a kina. Nový design dostaly i webové stránky, kde do budoucna počítáme s on-line rezervací vstupenek," shrnul Stejskal.

Není bez zajímavosti, že havlíčkobrodské kino uvažuje také o promítání významných událostí za pomoci satelitního přijímače.

„Lidé se tak v budoucnu budou moci přijít podívat například na významná sportovní utkání, přenosy z metropolitní opery či přenosy z londýnského divadla," pokračoval Stejskal.

Kino myslelo také na ty diváky, kteří nosí dioptrické brýle. Už nemusí řešit otázku, jestli si brýle sundat, nebo je složitě nasunout pod 3D brýle, které jsou k projekci nutné. Pomohou jim speciální klipsy.

Připomeňme, že prvním digitálně odvysílaným filmem byla v havlíčkobrodském kině Doba ledová 4. O premiéru 3D projekce se dnes pro změnu postará animovaný film Rebelka.

Na Havlíčkobrodsku tak jsou v současnosti dvě kina, která promítají digitálně i ve formátu 3D.  V Chotěboři přistoupili k moderním technologiím již před několika lety a tamní přenosy z Metropolitní opery patří k vyhlášeným a vyhledávaným kulturním událostem.
V Přibyslavi o digitalizaci svého kina uvažují, ovšem v současné době tam realizují jiné finančně náročné investiční akce.

„Jelikož nejde o zanedbatelnou investici, je třeba ji poměřovat i z pohledu dalších potřeb, které město a jeho integrované části mají," konstatoval přibyslavský místostarosta, Martin Kamarád.