Celý letošní ročník této benefice se totiž ponese v duchu cirkusu. Akce Sejdeme se na Rozkošské se uskuteční v Havlíčkově Brodě v areálu psychiatrické nemocnice v blízkosti objektu stáje už 27. srpna.

„Každý rok má program nějaké téma. Letos jsme vybrali cirkus. Bude to takový příběh klauna, který už je starý a musí přestat s vystupováním. Bude vzpomínat na svoje roky strávené v cirkusové manéži, nakonec to ale dobře skončí," přiblížila Andrea Mašková z Nadačního fondu pro hiporehabilitaci, což je jeden ze způsobů léčby, který budou organizátoři v průběhu benefice prezentovat. Během představení vystoupí sedmnáct dětí, jedenáct dospělých a tři ambulantní děti. Divadlo v psychiatrické nemocnici nacvičují třikrát týdně od konce srpna.

„Společně s herci vystoupí i hiporehabilitační koně a pudlíci, které využíváme při canisterapii. Myslím, že se návštěvníci mají na co těšit," usmála se Mašková.

Léčebné metody

Během benefice se návštěvníci dozví vše o moderní psychiatrii a jejích léčebných metodách, které pacientům nemocnice poskytuje. Je to například hiporehabilitace, což je léčebná metoda, která působí na klienta prostřednictvím pohybových impulzů vznikajících při koňské chůzi. Dále canisterapie, což je léčba pomocí speciálně vycvičeného psa. Ta může mít kladný vliv na rozvoj citových, rozumových i pohybových schopností pacienta a také na jeho psychiku a duševní rovnováhu. A v neposlední řadě se návštěvníci dozví vše o arteterapii. Jedná se o terapii prostřednictvím obrazu a výtvarných aktivit jako hlavních prostředků poznávání a ovlivňování lidské psychiky.

Návštěvníci letošního ročníku benefice areálu léčebny se mohou těšit i na bohatý doprovodný program. Například budou moci hlasovat v anketě Kůň sympatie. Na své si přijdou děti i dospělí. Účastníci si mohou upéct vlastní chleba i placku nebo bojovat s rytíři. „Nechtěli jsme žádné komerční věci, jako je skákací hrad a podobně. Tohle bude jiné a snad to návštěvníci ocení," doufá Mašková. Za zmínku stojí také drezura fríského koně manželů z Třebíče, ohňová show Novus Origo skupiny z Polné a ukázka historického šermu. Návštěvníci se budou moci projet na koni nebo v kočáře. Novinkou bude také ukázka dvou mini poníků. Nebude chybět ani prodej výrobků terapeutických dílen, malování nehtů nebo malování na obličej.

Samotný program začne od půl druhé odpoledne a potrvá až do večerních hodin.

Beáta Dvořáková