„Naše obecní knihovna byla původně v prostorách budovy, kde je úřad a pošta. Byly to prostory značně nedůstojné a nevzhledné. Což mělo zřejmě za následek malý zájem čtenářů, takže jsme se rozhodli s tím něco udělat,“ sdělil starosta obce Josef Málek. Proto se obecní úřad rozhodl knihovnu přestěhovat do prostor mnohem důstojnějších. Ty se podle Josefa Málka naskytly v místním domě s pečovatelskou službou Domov sv. Floriána. „Využili jsme k tomu volný být, o který nebyl dlouho zájem. Byt jsme nechali zvětšit, nastěhovali do nich knihovnu. Vznikl tak moderní prostor, kde mohla být zřízena i čítárna,“ popsal změny starosta Málek.

Do práce se zapojila aktivně i nová knihovnice Anna Novotná. Ta se podle Málka snaží pravidelně obohacovat knižní fond o různé novinky. Knihovna nabízí přístupy na internet, knihovnice Novotná zve pravidelně na návštěvu i děti ze školy.

Podařilo se rovněž rozšířit počet výpůjčních dnů. „Knihovna je nyní otevřena dvakrát týdně, dopoledne i odpoledne a počet půjčovaných knih výrazně stoupl. Proto místní knihovna ve Věžnici získala letos ocenění Knihovna roku,“ zdůraznil Josef Málek.

Knihovně zřejmě podle Málka prospívá i skutečnost, že v nových prostorách Domova sv. Floriána sousedí s klubem maminek a že se zde scházejí různé spolky, takže čtenáři mají knihovnu po ruce. Podle starosty Josefa Málka má knihovna ve Věžnici tradici dlouhou 130 let. „Bývaly doby, kdy ve Věžnici byly dokonce knihovny tři. Například v roce 1922 měla knihovna v horní části Věžnice ve fondu 53 knih, což bylo na tehdejší dobu vysoké číslo, půjčovat knihy si přicházely stovky čtenářů. Dokonce se knihy půjčovaly i v některých chalupách,“ nahlédl do historie starosta Málek.

Ilustrační fotografie z policejních dopravních kontrol.
Smutná statistika: Řidiči před jízdou pijí i fetují