Od Nového roku totiž platí nová desetiprocentní sazba daně z přidané hodnoty (DPH). Již teď tak mohou lidé na Havlíčkobrodsku zakoupit vybrané knižní tituly o poznání levněji, než tomu bylo v předchozím roce. Nižší desetiprocentní sazba daně se týká i všech léků, které jsou vydávané na recept a mají plnou nebo alespoň částečnou úhradu od zdravotních pojišťoven.

„Obecně mohu konstatovat, že léčiva a dětské výživy zlevnily. Na druhou stranu někteří dodavatelé z řad farmaceutických firem od Nového roku naopak své léky zdražili, a to i přesto, že se změnila DPH. Díky tomu tak ceny těchto léků zůstávají stejné, nebo mohou být i dražší," uvedl mluvčí lékárenské sítě Dr. Max Michal Petrov. Ten dodal, že dětské výživy, jako je Sunar nebo Nutricia, postupně zlevňují.
Podobnou zkušenost popsal také vedoucí havlíčkobrodské nemocniční lékárny Vít Vodrážka. „Všechny léky jsem ještě na Silvestra přeceňoval. Díky nové sazbě DPH mohu potvrdit, že některé léky doopravdy zlevnily. Výjimkou jsou samozřejmě produkty, které nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Jde například o různé masti nebo doplňková léčiva a vitaminy. U nich si cenu reguluje samotná lékárna," řekl Vodrážka.

Ceny se mohou lišit i podle typu lékárny. Obecně by mělo platit, že větší síť lékáren má šanci vyjednat si lepší ceny. V praxi se však ukazuje, že to tak vždy neplatí.

Nová desetiprocentní sazba DPH se od začátku ledna vztahuje nejen na léky a dětskou výživu, ale i na knihy. Každý nakladatel však k nové změně DPH přistupuje jinak. Někteří zlevňují pouze nové tituly, jinde klesly ceny i starších děl.

Například havlíčkobrodská nakladatelka a spisovatelka Markéta Hejkalová uvedla, že v jejím nakladatelství zlevnily pouze nové tituly. „Záleží jen a pouze na nakladateli, zda zlevní i starší tituly," popsala Hejkalová. Ta pokračovala s tím, že obecně nelze říci, že by knihkupci zaznamenávali nějakou větší poptávku po knihách. „Důležitým faktorem změny DPH je spíše psychologické hledisko, které má povzbudit lidi, aby více knihy kupovali, než si je půjčovali v knihovnách," zdůraznila Hejkalová.

Opačný postup, tedy zlevnění i starších titulů, naopak zvolilo Knihkupectví Vysočina v Havlíčkově Brodě.

„Zlevnili jsme více než tři tisíce titulů. U některých knih je tak cena výrazně nižší. Samozřejmě výrobní cena knihy zůstává nadále stejná a mění se pouze doporučená cena pro knihkupce, kteří si následně cenu mohou regulovat," podotkl vedoucí Knihkupectví Vysočina Tomáš Pesler.

Ten dodal, že pro zákazníky chystají i různé speciální akce, ve kterých může být sleva na knihy až čtyřicet procent.

I po snížení sazby je ale DPH na knihy v České republice podstatně vyšší, než je evropský průměr. Nižší DPH, někdy dokonce i nulové, mají například ve Velké Británii nebo Francii.

A proč by knihy měly mít nižší DPH?

„Jsme malá jazyková oblast. Naše česky psané knihy lze prodávat pouze českým čtenářům, což je zdražuje oproti velkým trhům, které kromě toho mají nižší DPH. Druhým argumentem je rozsáhlá síť veřejných knihoven, která nás velmi limituje, uvedl předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka na webu České televize.