Dne 8. prosince 1813 se v Kerpenu u Kolína nad Rýnem narodil do chudé rodiny Adolph Kolping, pozdější kněz, publicista, sociální reformátor, který byl pro svoji neúnavnou péči o potřebné nazýván „otec tovaryšů". Během svého poměrně krátkého života položil základy celosvětové organizace, která dnes působí v těch nejchudších zemích světa a je šiřitelem pomoci a naděje těm nejpotřebnějším.

Adolph Kolping je pochován v Minoritském chrámu v Kolíně nad Rýnem. V roce 1991 byl papežem Janem Pavlem II. v Římě blahořečen.
Kněz i žurnalista

Nebyl pouze knězem, ale také žurnalistou, spisovatelem, žádaným řečníkem a díky jeho obětavému nasazení pro mladé tovaryše ho lze jistě označit za jednoho z prvních sociálních pedagogů.

Nejdříve se vyučil, později začal studovat a stal se knězem. Chtěl ukázat mladým lidem, že život znamená více než každodenní práci a večerní vysedávání po hostincích. Kolping chtěl, aby se mladí lidé nebáli vzít život pevně do rukou a stali se angažovanými křesťany.
Pomocníkem na této cestě jim má být živé společenství a pevné základy. Kolping vycházel z víry a důvěry v Boha, ale také z pevně zakotvené rodiny. Svoje následovníky má Kolping i na Vysočině. Konkrétně ve Věžnici na Havlíčkobrodsku. ,Kolpingova rodina Věžnice (KR Věžnice) je občanské sdružení, které bylo založeno v roce 1993. Od svého založení se snaží o obnovení kulturních a společenských aktivit v obci. Zejména se snaží, aby se její členové aktivně podíleli na veřejném životě obce. Ve své činnosti se toto občanské sdružení obrací především k dětem a mládeži, kterým nabízí různé možnosti využití volného času.

Bohatá historie

V současné době má 43 členů z Věžnice, Polné a širokého okolí. Kolpingovo dílo České republiky je demokratickým sdružením občanů, které si bere za základ život a dílo sociálního reformátora Adolpha Kolpinga a křesťanskou sociální nauku. Historie tohoto hnutí sahá až do minulého století, kdy navazuje na Jednotu katolických tovaryšů. V současnosti Kolpingovo dílo působí ve více než padesáti zemích světa. Tato organizace spolupracuje se všemi významnými světovými a evropskými institucemi.

Má poradní statuty při OSN, Mezinárodním úřadu práce a při Radě Evropy. V naší vlasti hnutí obnovilo svoji činnost koncem roku 1992. Sídlem centrálního svazu Kolpingova díla je Žďár nad Sázavou. Základními buňkami Kolpingova díla jsou Kolpingovy rodiny, které fungují na téměř celém území České republiky.

Mezi známější projekty Kolpingova díla patří např. Azylový dům v Praze, Klub Spektrum ve Žďáře nad Sázavou, Terapeutická Farma Sejřek, SOU A. Kolpinga a Gymnázium A. Kolpinga ve Žďáře nad Sázavou atd. Vraťme se nyní k činnosti veVěžnici. Kolpingova rodina chce být společenstvím, ve kterém lidé každého věku najdou své uplatnění. Setkávají se zde křesťané, kteří chtějí něco změnit k lepšímu v životě, tj. v rodině, v povolání i ve státě a ke všemu se snaží přistupovat zodpovědně. Ve své práci se Kolpingovy rodiny drží hesla A. Kolpinga: "Avšak co pomůže naříkat, co pomůže vzdychat nad zlem, když nepřiložíme ruku k dílu, abychom mu zabránili?"

Snad největší dílo, které je vidět a které se ve Věžnici podařilo, je stavba kaple. Je to první kaple v České republice zasvěcená A. Kolpingovi, který stejně jako sv. Don Bosko se staral o učňovskou mládež, a to především v Německu. Jeho dílo se však rozšířilo po celém světě. Stavbu zajišťovala KR Věžnice za vydatné pomoci všech obyvatel obce Věžnice, jejích rodáků a příznivců. Značnou měrou přispěl i Centrální svaz Kolpingova díla České republiky. Všem patří dík. KR Věžnice také zajišťovala veškeré náležitosti okolo svěcení kaple včetně pohoštění pro všechny poutníky.

Přednášky a tábory

Kromě této velké akce KR Věžnice pořádá přednášky pro mládež a manžele, každoročně pořádá duchovní obnovu, dva až tři turnusy dětských táborů rodinného typu pod vedením zkušených vedoucích Mgr. Marie Štohanzlové, Aloise Kunce a Ing. Petra Trefila, pouť Kolpingova díla ČR, dětský zájezd na Hostýn (jezdí již dva autobusy), oslavu Dne matek, dětský maškarní bál. Pořádá pěší i cyklistické výlety do přírody, fotbalový turna. Příležitostně pořádá koncerty, divadelní představení, organizuje společné rodinné dovolené.

(pt)