Zastupitelé si mohli vybrat, obrazně řečeno, mezi špatným a horším. Buď vícepráce uhradit, nebo celou rekonstrukci kompletně zastavit, vypsat nové výběrové řízení na projekt i na následnou stavbu a spustit celý proces od začátku. „Zastupitelstvo odsouhlasilo dodatek ke smlouvě města se stavební firmou, že uhradí zhruba 6,5 milionu korun za další stavební práce, jež vznikly vadou projektu," potvrdil místostarosta Přibyslavi Martin Kamarád.

Autorem projektu je firma Arch.Desing, stavební práce provádí brněnský Unistav. Kompletní rekonstrukce školy bude stát odhadem asi 60 milionů korun, nyní k této částce ještě více než šest milionů přibude.

Uhrazením platby za vícepráce by ale podle místostarosty Kamaráda měl celý případ skončit. „Součástí dodatku ke smlouvě se stavební firmou je klauzule, že již další nedoplatky nebudou městu účtovány, další platby za nové vícepráce požadovány nebudou," zdůraznil místostarosta.
Ovšem v takovém případě se nabízí otázka, zda by příslušná firma, která projekt zpracovala, by se neměla na platbě víceprací podílet, ale to podle místostarosty není zas tak jednoduché.

Zastavení projektu by nepomohlo

Toto téma bude námětem dalších právních diskuzí, ne všechny nedodělky ale vznikly vadou projektu, proto nelze požadovat po projektantovi kompletní úhradu škody. Naši právníci případ analyzují, určitou finanční částku se budeme snažit získat prostřednictvím pojišťovny," upřesnil přibyslavský místostarostaMezi zastupiteli, kteří hlasovali pro pokračování stavby byl například Michael Omes. „Pravdou je, že jsme si rekonstrukci základní školy představovali jinak. Nicméně jsme se dostali do fáze, kdy jsme se museli rozhodnout, zda  se vrátit do bodu nula. Domnívám se, že zastavit celý projekt by nebylo  řešení. Projekt stál kolem šesti milionů, vícepráce činí zhruba 6,5 milionů. Vyhodit projekt  nebo uhradit vícepráce tedy vyjde ekonomicky nastejno. Proto jsem hlasoval pro pokračování rekonstrukce a úhradu víceprací," zdůvodnil svoje rozhodnutí přibyslavský zastupitel.

Kde město vezme dalších šest milionů, to bude podle zastupitele Omese předmětem jednání o dalším financování stavby.
Neboť, jak uvedl  několikrát starosta Jan Štefáček, získat na rekonstrukci školy dotace například z Evropské unie město šanci nemá.

Špatně od samého začátku

Proti úhradě víceprací a pokračování rekonstrukce školy v dosavadním systému byli tři zastupitelé, například Josef Pelikán. Ten měl vždy k přestavbě školy výhrady. Podle Josefa Pelikána je přestavba školy nešťastná od samého začátku.

„Už v době, kdy se jednalo o vydání územního rozhodnutí, to nemohlo být vydáno, protože stavba neodpovídala územnímu plánu. Ten vylučoval stavět na historickém náměstí dvoupatrové budovy. Proto se musel celý územní plán měnit, aby rozhodnutí mohlo být vydáno," říká Pelikán a upozornil na další „botu", kterou radní údajně udělali. Ovšem podle starosty Jana Štefáčka chová zastupitel Pelikán vůči městu zášť a kritizuje každé rozhodnutí přibyslavské radnice.

Postup rekonstrukce školy a další osud budovy není ani obyvatelům města Přibyslav lhostejný. „Považuji celý záměr od začátku za špatný a zbytečně megalomanský. V době, kdy se o přestavbě jednalo, město argumentovalo tím, že přestavěná škola stáhne do Přibyslavi žáky i z okolních vesnických škol. Současné ministerstvo školství ale prosazuje pravý opak, velí vesnické školy zachovat. Svůj názor jsem psal na webových stránkách města Přibyslav, ale starosta mi diskusi smazal," vyjádřil se například přibyslavský restauratér Josef Vlček. Svůj názor na přestavbu školy vyjádřil  na webových stránkách Lepší Přibyslav. Podle Vlčka  zastupitel Pelikán měl pravdu v tom, že projek není kvalitní.

„Myslím že by měla být například krácena odměna dozoru stavby, za tak, v uvozovkách, odvedenou práci," konstatoval Vlček.