Například v Akciovém pivovaru Dalešice, jehož součástí je také restaurace, si zájemci kromě piva mohou pochutnat i na zvěřinových hodech. „Otevíráme hned, jak to bude možné,“ potvrdila Klára Polehlová.

Hody si připravili také v restauraci U Kubínů v Přibyslavi. Ovšem tentokrát ne zvěřinové, ale zabijačkové. Konají se od čtvrtka do neděle. „Chystáme třeba zabíjačkovou polévku prdelačku, jaterničky, jelítka, ovar, prejt, barvené kroupy, červenou i bílou tlačenku a chybět nemůže ani sulc nebo vejmrda a křenové zelí,“ vyjmenoval majitel restaurace Milan Vlček.

Zasněžování Ski areálu v Lukách nad Jihlavou.
Provozovatelé sjezdovek na Vysočině jsou v kleštích. Ohrožuje je vláda i počasí

Rezervace předem prý nutná není. „Kapacitu restaurace jsme museli snížit na čtyřicet míst, ale nebojím se, že bychom museli někoho odmítat. Lidé si odvykli někam chodit a pijí po garážích. Nějakou dobu potrvá, než se vrátí zpět,“ přemítal Vlček.

Zmatky na vládě

Přestože se na otevření těší, má určité výhrady. „Kvůli zmatkům ve vládě jsme ještě v neděle nevěděli, kdy vlastně budeme moci znovu zahájit provoz. Přitom vyrobit zabijačku není nic jednoduchého. O vytopení budovy ze šestnáctého století nebo nějaké propagaci ani nemluvím. Premiér s ministrem si myslí, že to všechno zvládneme během jednoho dne,“ podotkl Vlček.

Podobně to vidí i Radim Švec ze „sousední“ restaurace U Huberta. „Navážím zboží, chystáme kuchyni, uklízíme, dezinfikujeme. Na jednu stranu je pro nás lepší, když můžeme otevřít až ve čtvrtek, a ne hned v pondělí. To bychom přípravu na otevření stíhali těžko. Doufejme, že si to vláda na poslední chvíli nerozmyslí,“ přidal se.

Mladá kadeřnice Markéta Váchová by s uvolňováním ještě počkala.
Bojím se o své zdraví, říká kadeřnice z Havlíčkova Brodu. Přesto otevře

Hlavu si láme hlavně s rozestavěním stolů, aby vyhověl vládním nařízením. „Myslím, že ve čtvrtek u nás velký nával nebude. Říkám si však, co budu dělat, když přijde na oběd pět lidí, kteří budou chtít sedět u jednoho stolu. Mám jim zakázat, aby přenášeli židle? Mám dělat drába ve své vlastní hospodě? Neumím si představit, že budu hosty napomínat a na ty, co neposlechnou, volat policii. Vůbec se mi to nelíbí. Vládním omezením nevěřím. Tady nejde o hygienu, ale o za cílenou likvidaci živnostníků,“ postěžoval si hostinský.

Naopak se předem !objednat“ je nutné do hospůdky k Martinovi Matochovi z Přímělkova na Jihlavsku. „Kapacitu máme sníženou na pětadvacet osob, takže je dobré si zarezervovat místo. V tuto chvíli je obsazená zhruba polovina. Převážně jde o štamgasty,“ prozradil Matocha.

Rezervace přibývají

Stejné je to i v pivnici v Kamenici nad Lipou. „Už teď se nám začínají množit rezervace na tento i příští víkend. Blížíme se k necelé polovině,“ informoval jednatel Pivovaru Kamenice Milan Houška. „Vyloženě nějakou specialitu nachystanou nemáme, ale těsně před druhou vlnou pandemie a s ním spojeným přerušením provozu jsme obměnili jídelní lístek. Dá se tedy říct, že je to pořád novinka,“ konstatoval.

To v hostinci U České koruny v Lipnici nad Sázavou otevřou až v pátek. Také tady ale vsázejí na jídlo. „Kuchaři nám přijedou až ve čtvrtek, takže menu nebude překvapením jen pro hosty, ale i pro nás. Určitě to ale bude klasická česká kuchyně,“ řekla s úsměvem provozovatelka Zdena Hašková.

Jak dodala, i jim se volná místa postupně plní. „Lidé už nám volají a je vidět, že se na nás těší. Zatím máme rezervace na pátek a na sobotu a uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. Doufáme, že bude o víkendu krásné počasí a na Lipnici přijede hodně turistů,“ vyslovila své přání Hašková.

Nejsou to ale jen hospody a restaurace, které očekávají příval zákazníků. „I my jsme nachystaní. Stočili jsme pivo do patnácti, třiceti a padesátilitrových sudů a doufáme, že nám budou naši partneři nakloněni,“ doplnil Miloš Vostrý z pivovaru Horác v Jihlavě.