„Na ten kontejner se díváme denně. Po zemi se válí hadry, prší do nich, páchne to a v hadrech se hrabou bezdomovci,“ stěžují si obyvatelé ulice Jihlavská v Havlíčkově Brodě. Jinde je to stejné. Obnošené šatstvo leží u kontejneru Diakonie v Ledči nad Sázavou za supermarketem Billa.

Před pár dny kontejnery doslova přetékaly v Přibyslavi u sportovní haly. Kontejnery má pravidelně vyvážet Diakonie Broumov. „Kvůli nařízení vlády kvůli koronaviru jsme byli opět nuceni uzavřít obchody a výdejní střediska,“ vysvětlila za Diakonii Marie Suchánková. Jak zdůraznila, Diakonie nemá peníze na pohonné hmoty, aby kontejnery vyvezla.

Ilustrační foto
Poctivá nálezkyně našla v Havlíčkově Brodě padesát tisíc a vrátila je do koruny

Proto rozeslala dopisy městům a obcím a žádá o peníze. „Diakonie slíbila, když u nás kontejnery umístila, že je bude vyvážet zdarma. Ale chápeme situaci a přispěli jsme,“ sdělil starosta Přibyslavi Martin Kamarád. Město Ledeč nad Sázavou platit nehodlá. „Nemáme peníze. U nás vyvážejí kontejnery dvě firmy. Jedna pravidelně i bez dotace,“ konstatoval starosta Ledče Zdeněk Tůma. „Žádosti jsme nevyhověli,“ sdělil starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl. Město Ždírec nad Doubravou bude o příspěvku pro Diakonii jednat.