Hrozivá vlna otrav metanolem, která v posledních dnech zasáhla některé části České republiky, se na rozdíl od nejpostiženějšího Moravskoslezského kraje prozatím Vysočiny ani Havlíčkobrodska nedotkla. Přesto však už do ulic vyrazily týmy celníků a hygieniků, kteří prověřují sklady, restaurace a hospody.

Původ neznámý

Nejzávanějším prohřeškem, který se podařilo celníkům na Brodsku odhalit, byly PET lahve se 109 litry neoznačného alkoholu, které byly zajištěny ve skladu  ve Světlé nad Sázavou.

„Majitelka nebyla v úterý schopna prokázat původ lihovin a alkohol tak byl zajištěn," konstatovala mluvčí celníků Lada Temňáková. O smrtelně nebezpečný metanol však prý nešlo, s největší pravděpodobností byly v lahvích ovocné destiláty.

Plno práce mají i hygienici. „V úterý jsme v celém kraji zkontrolovali 41 zařízení, v kontrolách jsme pokračovali i včera a budeme až do odvolání ministerstvem," konstatoval vedoucí odboru hygieny a výživy krajské hygienické stanice, Zdeněk Novotný. Kromě případu ve Světlé zatím prý nebyly na Vysočině zjištěny závažné nedostatky .

„Chodíme hlavně do nízkocenových pivnic a prověřované podniky mají v drtivé většině alkohol zakoupený ve skleněných lahvích s kolky. Navíc restauratéři říkají, že tvrdého alkoholu ani neprodají tolik, aby se jim vyplatilo nakupovat ho ve velkých kanystrech. Ovšem třeba kontrola stánku, kde si lze také panáka dát, už je v kompetenci České potravinářské a obchodní inspekce," vysvětlil Novotný.

Kontroly ale probíhají i nadále. „U nás prozatím ještě nebyla, ale očekáváme ji. Štamgasti se samozřejmě o tomto problému baví, ale alkohol se u nás pije dál. Hosté ví, že nakupujeme pouze od prověřených dodavatelů. Ostatně problémové prodejce by mohla prozradit třeba nízká cena prodávaného zboží," zamyslel se vedoucí havlíčkobrodské restaurace U Zlodějky, Ivo Jelínek.

Otravy metylalkoholem, kvůli kterým již pravděpodobně zemřelo nejméně 15 lidí, a zhruba dvě desítky jich leží v nemocnici, by měly být pro české zákonodárce podnětem k zamyšlení, zda by se neměla zpřísnit legislativa v oblasti výroby a distribuce lihovin. Alespoň si to myslí představitelé některých nemocnic.

Počty opilých dětí stále stoupají

Podle primáře dětského oddělení havlíčkobrodské nemocnice Michala Pipka není nic divného na tom, že by se měl prodej alkoholu zpřísnit. Podle jeho názoru je k němu společnost až příliš tolerantní. Například už není výjimkou, že zdravotníci řeší případy otravy alkoholem u dětí a tyto počty stále stoupají.

„Nejde o otravy metylalkoholem, ale o otravu způsobenou nadměrným množstvím vypitého alkoholu jako takového," upřesnil primář. Dětské oddělení brodské nemocnice eviduje nejméně deset případů ročně, kdy se dítě alkoholem přiotrávilo.
„V některých případech jsme zjistili u dítěte dokonce přes dvě promile, k nejvážnějším případům patří desetiletý pacient, který vypil 1,5 promile. Deset případů ročně se někomu zdá jako poměrně nízké číslo, ale je třeba vědět, že otrava alkoholem může mít pro dítě tragické následky. Hrozí trvalé poškození mozku a jater, neboť jde o organismus, který se teprve vyvíjí," zdůrazňuje primář s tím, že u některých mladistvých se později k alkoholu přidávají i jiné drogy. Podle primáře Pipka patří Česká republika na přední místa ve světě, co do počtu mladistvých alkoholiků, padesát procent třináctiletých se opíjí pravidelně.

Dětské oddělení řešilo i dva případy otravy fridexem, stav jednoho malého pacienta byl velmi vážný, takže se musel léčit na specializovaném oddělení. K otravám fridexem dochází ale podle primáře Pipka spíš omylem.

Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina nezaznamenala vloni ani v posledním půl roce žádné případy otravy alkoholem nebo metylalkoholem. Podle ředitelky Vladislavy Filové záchranáři vyjíždějí spíš k případům, kdy došlo u dospělých ke zranění v důsledku zvýšené konzumace alkoholu, než k otravě alkoholem jaké takové. „Samozřejmě se vyskytly případy otrav alkoholem u dětí, ale je to tak desítka případů do roka," konstatuje ředitelka.