Pracovníci Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV) zkontrolovali 122 pevných stánků a 66 mobilních stanic. Zaměřili se především na festivalový prodej. Padaly i pokuty. „Provozovatelům pěti stánků na Vysočina Festu v Jihlavě byla v přestupkovém řízení uložena pokuta. Na Sázavafestu bylo ve třech případech přikročeno k uložení peněžitých sankcí,“ uvedl Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného úžívání KHSV. Na festivalu Prázdniny v Telči pak dostal pokutu jeden provozovatel.
Někteří prodejci neprovedli povinnou registraci na krajské hygienické stanici. Ve stáncích chyběly například informace o alergenech v pokrmech nebo informace o tom, že je zakázán prodej alkoholických nápojů osobám mladším 18 let. V jednom případě byl na přípravu pizzy používán jiných druh sýra, než který byl deklarován v nabídce. Několikrát se také prodejci provinili nesprávným postupem při rozmrazování polotovarů a při zacházení s potravinami. Často provozovatelé neměli v pořádku potřebné dokumenty k provozování živnosti.
Na závěr hygienici doporučují, aby si zákazník všímal, v jakém prostředí je občerstvení připravováno a podáváno. „Když je stánek průběžně uklízený, pracovní plocha a pomůcky jsou čisté, personál má neznečištěný pracovní oděv, na zemi nejsou poházené odpadky, to vše mnohé napoví o výsledné kvalitě a hygienické nezávadnosti nabízeného jídla, pití či zmrzliny,“ uvedl závěrem Novotný.