Loni uspořádali první kolo veřejné sbírky. „Nevěděli jsme, jestli do toho lidé vůbec půjdou a jestli budou ochotní přispět. Dopadlo to dobře, vybrali jsme asi 75 tisíc a na podzim pak začaly opravy lodi kostela,“ začal s vyprávěním jeden z iniciátorů sbírky Tomáš Kritzner z Leštiny u Světlé.

Kostelík místní obyvatelé opravovali sami. „Kupoval se jen materiál, na opravách pracovali lidé, kteří tam bydlí,“ potvrdil Kritzner. „Díky tomu nám nějaké peníze zbyly, tak se ještě celý kostel nasvítil. Na tom se podílela i církev,“ doplnil.

„Předloni jsme opravovali hřbitovní zeď a márnici, které jsou v majetku obce. Kostel jsme ale nemohli, protože ho vlastní církev. Myslím si, že když místní viděli, že to tam alespoň částečně prokoukne, tak se rozhodli podílet i na opravách kostela. Je velice dobře, že se do toho pustili,“ ocenil starosta Leštiny Karel Krajíček.

Oprava byla nutná

Podle slov Tomáše Kritznera kostelík opravu skutečně potřeboval. „Opadávala z něj fasáda, svody na vodu byly špatné a okna byla také ve špatném stavu. To vše je nyní nové,“ zavzpomínal Kritzner.

Opravou lodi kostela to ale neskončilo. „Letos jsme rozhodli, že zkusíme druhé kolo sbírky. Za tyto peníze opravujeme zbytek, tedy kostelní věž. Navíc máme v kostele nádherný zvon z roku 1599 od Rudolfa Trčky z Lípy, tak jsme řekli, že zkusíme obnovit ukotvení a že by mohl být poháněn na elektriku,“ prozradil Kritzner.

„Oprava zvonu nás vyjde zhruba na 85 tisíc a nyní čekáme na povolení od památkářů. Věřím ale, že to vyjde a že ho rozhoupeme,“ doufá Kritzner.

Čápi na komíně ve Věži - Skále
OBRAZEM: Páreček čápů se vrátil na komín ve Skále

Ke zvonu se váže i zajímavá pověst. „Když měl Rudolf Trčka z Lípy narozeniny, tak mu Dobrničtí dali koš raků, které měl údajně velmi rád. On jim za něj dal peníze, za které následně nechali ulít zvon,“ vyprávěl Krajíček.

Hotovo by mělo být ještě letos. „Určitě tam pak uděláme nějakou slávu. Alespoň budeme mít co předat budoucím generacím a kostel bude zas nějaký rok sloužit,“ pověděl Kritzner.

Dobrnický kostel pochází z jedenáctého století a leží na stezce pátera Josefa Toufara, která vede z Leštiny přes Číhošť až do Světlé nad Sázavou. Zvědavé turisty sem ale láká ještě jedna zajímavost. Na hřbitově, který leží vedle kostelíka, je totiž pochovaný český herec Pavel Landovský, který se narodil v Havlíčkově (tehdy Německém) Brodě.

Městečko si letos připomene 900 let od založení.
Vilémov letos slaví významné výročí