Jak tvrdili pořadatelé, za dobu, co tyto srazy pořádají, ještě nikdy nezmokli.

Během sobotního dopoledne se před radnicí na náměstí Trčků z Lípy prezentovalo 92 majitelů legendárních mopedů Stadion S 11, téměř z celé republiky. Nejstarším z nich byl jednasedmdesátiletý Václav Kraus z Kublova u Berouna.

Populární kozí dechy, jak se těmto mopedům přezdívalo, se u nás začaly sériově vyrábět v národním podniku Velo Stadion Rakovník v roce 1957. Zajímavostí je, že první mopedy měly ještě ruční zvonky, jaké vídáme na kolech.

Na světelském náměstí bylo možno vidět skutečné historické exempláře, vždyť několik jich mělo ve svém rodném listě zapsán rok „narození" 1958.

Jedním z majitelů takových jednostopých dědečků byl i Jiří Prášek z Číhoště. Na otázku, jak k tak starému mopedu přišel, odpověděl: „Můj strýc ho měl hodně dlouho v nepojízdném stavu ve dřevníku a já jsem po něm velice toužil. Leč on mi ho ani za nic nechtěl nechat. Až teprve po jeho smrti jsem ho získal, to bylo před třemi roky. Vše je na něm původní, i barvu jsem si nechal namíchat podle té staré."

Přesně v pravé poledne, kdy se rozezněly zvony na kostelní věži, dal šéf světelských mopedistů Bohuslav Klement povel „motory natočit" a bzučící peloton téměř stovky „es jedenáctek" odstartoval do první etapy dlouhé 44 kilometrů   po trase Habry, Leština, Sázavka, Vlkanov, Světlá nad Sázavou, kde byla zastávka na občerstvení. Druhá etapa byla o devět kilometrů kratší, vedla kolem Melechova na Trpišovice, se zastávkou ve Stvořidlech, dále přes Bojiště, Kouty, Rejčkov, Dolní Město a zpět do Světlé.

Ne všem se podařilo absolvovat všech 79 kilometrů, ale pro tyto případy měli pořadatelé v konvoji sběrací vůz s přívěsem –  jeho služby využilo jen několik účastníků jízdy.

Jiří Víšek