Pozemek, který pro ni letos vyhlédl u kulturního domu Ostrov, je ochotna uvolnit i havlíčkobrodská radnice.

Podle hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka přípravy projektu potrvají ještě několik let a ovlivnit je mohou i změny vyvolané krajskými volbami v příštím roce. „Práce na knihovně by mohly začít v roce 2016 nebo 2017. Na samotnou stavbu bychom chtěli sehnat nějaké dotace," uvedl Běhounek. Ten dodal, že do roku 2020 by tam možná mohlo již něco stát, pokud vše půjde podle plánu.

„Každopádně v nějakých odhadech jsem velmi opatrný. Vzpomeňte si, že první rozhodnutí o stavbě nové krajské knihovny v Brodě, byť na jiném místě, padlo již v roce 2003," připomněl Běhounek s tím, že se tento záměr přesto zatím nepodařilo uskutečnit.

Umístění nové knihovny se zamlouvá i ředitelce Krajské knihovny Vysočiny Jitce Hladíkové. „Jsem ráda, že konečně bude vše v jedné budově. Stejně tak je blízko centrum města, školy a hned vedle je kulturní dům, což je rozhodně dobře," řekla Hladíková. Podotkla, že jde o odpočinkovou zónu, takže je zde hned několik možných využití. „Kraji jsme také předali několik podnětů a návrhů, jak by budoucí knihovna měla vypadat, a především, co všechno by v ní mělo být," konstatovala Hladíková.

Z rozhodnutí kraje má radost i havlíčkobrodská nakladatelka a ředitelka tradičního Podzimního knižního veletrhu Markéta Hejkalová.
„Jsem ráda, že nová krajská knihovna bude stát hned vedle kulturního domu Ostrov, kde pořádám tradiční Podzimní knižní veletrh," uvedla Hejkalová a dodala, že na druhou stranu je velká škoda, že se opustilo od záměru vybudovat knihovnu v budově bývalého kláštera v Brodě.

Původní projekt na novou knihovnu počítal také s areálem nemocnice, ale krajská samospráva od tohoto záměru loni opustila, protože tam chystá jinou výstavbu. Nově kraj uvažuje o vzniku knihovny u kulturního domu Ostrov, kde je teď provizorní parkoviště.

V územním plánu města je ale nejdřív potřeba využití této plochy změnit, aby mohla sloužit pro občanskou vybavenost, tedy i pro knihovnu. První kroky potřebné pro tuto změnu územního plánu již brodští zastupitelé schválili, celý proces změny by mohl být ukončen příští rok v květnu.