Kraj Vysočina plánuje opravit silnici do Benetic ze směru od Vilémovic u Ledče nad Sázavou. Komunikace je nyní v dezolátním stavu. 


V případě, že kraj silnici zrekonstruuje, je světelská radnice ochotna si ji vzít pod svoji správu. Stále totiž není dořešená otázka, kdo je vlastníkem silnice.

„Koncem července jsem jednal s náměstkem hejtmana pro oblast dopravy Liborem Jouklem (ČSSD), který podle mého názoru přišel s velmi dobrým kompromisním řešením," uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který setkání inicioval.

„Kraj by opravil povrch vozovky, aby byla v dobrém stavu, a následně by silnici převedl pod správu světelské radnice 
a okolních obcí. Lidé z Benetic tak budou mít zachovaný přístup záchranářů, budou si moci i nadále jezdit do Ledče nad Sázavou 
na nákupy a silnici především nepotká její zrušení," uvedl Zdechovský s tím, že o konkrétních podmínkách budou už jednat zástupci města a kraje.

Původně se totiž jednalo 
i o tom, že by po této účelové komunikaci mohli jezdit pouze lesníci a vozy integrovaného záchranného systému.

„To jsme však zamítli," řekl již dříve místostarosta Světlé nad Sázavou Josef Hnik (Pro Světelsko). Dodal, že než se celá situace vyřeší, je silnice označená informačními značkami, že se silnice neudržuje.

„Lidé na ni mohou vjet na vlastní nebezpečí, ale rozhodně nesouhlasíme s tím, že by se měla zcela uzavřít," zdůraznil Hnik. Podotkl, že město má každopádně velkou radost 
z toho, že kraj přislíbil celkovou opravu silnice.

Podle starosty Světlé nad Sázavou Jana Tourka (KDU-ČSL) se v nejbližších dnech sejdou se zástupci kraje 
a proberou detaily možného převzetí komunikace do majetku města.

„Následně vše musí schválit zastupitelstvo města. Doufám, že se k tomu kraj postaví pozitivně. Jde především o komfort místních občanů," vysvětlil Tourek.

Povrch komunikace byl naposledy opraven v roce 1988. Od té doby se opravovaly pouze vymleté díry.