Zámek Světlá nad Sázavou se v roce 2013 dostal do vlastnictví manželů Degerme, kteří se pustili také do jeho postupné obnovy. Nejčerstvěji má za sebou opravu fasády východního barokního křídla a náročnou záchranu stropu v Rytířském sále, který byl v havarijním stavu a hrozilo, že se zřítí. V letošním roce budou renovace pokračovat obnovou vnitřních omítek. Právě na ni zámek získá téměř milionovou dotaci od Kraje Vysočina. Město se na opravách bude finančně podílet.

„Naše spoluúčast je ve výši 96 tisíc korun,“ uvedl místostarosta Světlé nad Sázavou Josef Hnik. Majitelé zámku se v letošním roce chtějí pustit také do obnovy empírové části a severní fasády zámku. „Stále je co opravovat. Je to fyzicky i psychicky náročné. Odměnou jsou ale nadšení návštěvníci,“ říká majitelka zámku Helena Degerme. Zámek se veřejnosti oficiálně otevře zase na jaře. Těšit se mohou na Expozici historického evropského skla, Expozici historických hodin, obrazů a soch, speciální okruhy pro nejmenší návštěvníky nebo na zážitkovou únikovou hru Exit games.

Pokračovat budou i opravy kostela svatého Václava, který je jednou z dominant města. Jeho věž se vypíná ve výšce 35 metrů a kolemjdoucí upoutá zejména svým osobitým vzhledem. Zvonice v nejvyšším patře kostela ukrývá také vzácný zvon svatý Václav z roku 1569. „Na dotačních prostředcích na opravu kostela svatého Václava se budeme podílet částkou 82 tisíc korun. Prostředky jsou určené na dokončení oprav střešní konstrukce – na výměnu krovů a chemické ošetření,“ doplnil světelský místostarosta.

Maturitní ples Gymnázia Havlíčkův Brod.
Pro šerpu si maturanti v Brodě došli po červeném koberci