Sdělil to radní Kraje Vysočina Zdeněk Chlád.

„Za prvé jde o Grantové schéma Čistá voda. V roce 2016 objem finančních prostředků činí 6,2 miliony korun. Tento dotační titul slouží k podpoře projektových dokumentací na výstavbu vodovodů, kanalizací, čistíren odpadních vod, včetně těch kořenových. Žádosti o dotace se budou podávat v první polovině března," sdělil krajský radní.

Počet žadatelů převyšuje možnosti

Asi 25 % částky je podle Chláda určeno na boj proti suchu, tedy na hydrogeologické průzkumy a průzkumné vrty, dalších asi 25 % pak na projektové dokumentace na výstavbu vodovodů. „Očekávám převis žadatelů nad finanční možnosti tohoto titulu," podotkl radní.

Další dotační titul pod názvem DIVAK je dotace na stavbu vodovodů, kanalizací a čističek. Disponuje sumou 49 milionů korun. „Žádosti na tento rok se již podávali. Předběžně to vypadá, že na výstavbu samotných vodovodů bylo podáno celkem 14 žádostí. U jedné žádosti v tuto chvíli jsou pochybnosti, zda byly splněny dotační podmínky, nicméně všechny ostatní by měly být uspokojeny. V návrhu na přiznání podpory je například i Golčův Jeníkov, který požádal o dotaci na výstavbu vodovodu v místní části Kobylí Hlava," uvedl Chlád.

V červenci tohoto roku bude vyhlášeno ještě druhé kolo DIVAKu, v celkové výši zhruba 12 milionů korun.

Tato finanční částka je vlastně nevyčerpaná alokace z lednového kola. „Zde budeme větší část této sumy rozdělovat na akce zaměřující se na zásobování obyvatel pitnou vodou, vodovody, popřípadě podzemní vrty," podotkl radní.

Aktivitu kraje Vysočina rozhodně uvítá město Golčův Jeníkov, které má se zásobováním pitnou vodou letité problémky, které se rok od roku zhoršují. Aktuálně je na tom, co do problémů s pitnou vodou, nejhůř obec Kobylí Hlava, odkud se obyvatelé, podle starosty Golčova Jeníkova Vlastimila Marušáka chtějí dokonce kvůli pitné vodě vystěhovat. „Pokud by to takto bylo, pak bychom už během dubna mohli začít stavět a ještě do prázdnin by vodovod byl hotov. To by bylo úžasné," reagoval starosta Vlastimil Marušák. V současné době radnice v Golčově Jeníkově mezi občany udělala průzkum, kdo chce být připojen, kdo chce pomoci se stavebním povolením a projektem, kdo chce zajistit firmu na vybudování přípojky.

„Následovat bude schůzka s občany v Kobylí Hlavě, kde bychom měli vše doladit technicky a termínově, abychom byli připraveni," dodal starosta s tím, že Golčův Jeníkov požádal kraj Vysočina o částku o 1, 373 milionu korun, včetně DPH, tedy o 50% celkových nákladů na výstavbu.

V březnu už bude mít Jeníkov jasno

„Zatím vím, že žádost prošla formálním hodnocením a je v pořádku. Hodnotící komise se sešla na konci února, již na začátku března bychom tedy mohli vědět, zda dotaci obdržíme. Pokud dotace nevyjde, budu na zastupitelstvu vyjednávat, abychom to za takto výhodných podmínek postavili za vlastní," konstatoval Marušák. Pokud by Jeníkov dotaci skutečně dostal, pak by s výstavbou vodovodu v Kobylí Hlavě začali nejpozději v dubnu nebo v květnu tohoto roku. S nedostatkem pitné vody se potýká nemálo obcí na Havlíčkobrodsku. Posílení vodních zdrojů potřebuje Okrouhlice, obce kolem Vilémova.

„Nechali jsme vybudovat vodovod v místních částech Točice a Ždánice. Další na řadě by měly být Hostovlice, Jakubovice, Dálčice a Spytice, přitom Spytice by s nemohly napojit na vodovod z Jeníkova," uvedl starosta Jiří Lebeda. Na vodovod obyvatelé Točic a Ždánic delší dobu čekali. „Kvalita pitné vody v jejich studních byla špatná," podotkl Lebeda. Výstavbu vodovodu za více než dva miliony korun městys financoval z vlastních prostředků.