Podíl města by se totiž přiblížil k hranici jednoho sta milionů korun, což je pro zastupitele příliš vysoká částka.

Toto rozhodnutí zaskočilo místostarostku Ivanu Mojžyškovou (ČSSD). Ta si dokonce myslí, že může ohrozit celý záměr výstavby knihovny. „V návrhu kraje jsem žádné problémy neviděla. Naopak si myslím, že přestěhováním knihovny do nových prostor získá město novou nemovitost, kterou může využívat i jiným způsobem," konstatovala Mojžyšková.

Ostatní zastupitelé však situaci vnímají jinak. „Nebyl to truc, ale v té chvíli racionální rozhodnutí. Materiály jsme dostali v neděli večer, tedy den před konáním zastupitelstva. Kromě stomilionového investičního příspěvku v nich byl nečekaně navýšen i provozní příspěvek, a to ze stávajících 7,4 milionů korun, který platíme i dnes, na 12 milionů korun," argumentoval místostarosta Havlíčkova Brodu Čeněk Jůzl (KDU-ČSL). „Navýšení tohoto příspěvku totiž znamená pro rozpočet města dalších více než devadesát milionů korun. A to já, jako zástupce samosprávy, nemohu odmávnout během dvou hodin jen kvůli ambicím některých politiků," zdůraznil Jůzl.

Starosta města Jan Tecl (ODS) přesto věří, že město s krajem naleznou shodu na způsobu spolufinancování nové krajské knihovny. „V žádném případě se knihovny nezříkáme. Naopak chceme, aby zůstala i nadále v Havlíčkově Brodě," řekl Tecl. Ten dodal, že ještě tento týden se zastupitelé sejdou na mimořádném jednání, aby znovu prodiskutovali podmínky a mohli kraji předložit vlastní návrh smlouvy.

Podle Jůzla nebylo vedení kraje (přímo na zastupitelstvu ho zastupovala radní Marie Kružíková (ČSSD) – pozn. aut.) na diskusi připraveno.

„Mlžilo již u prověření alternativního umístění knihovny a chaoticky v průběhu zastupitelstva šermovalo výší uvedeného provozního příspěvku, když z 12 milionů bez zdůvodnění navrhlo snížení na deset. Možná, že kdyby diskuze trvala déle, nabídlo by osm. Všichni knihovnu ve městě chceme, ale nemůžeme doplácet na to, že tu zůstane. Nemusí být otevřena o víkendu, jak odůvodňuje navýšení kraj. Samozřejmě nová budova by měla mít lepší servis, to ale pocítí celá Vysočina," řekl Jůzl.

Ten dodal, že by bylo spravedlivé, aby se příspěvek města přepočítal na obyvatele.

Podle krajského materiálu by město mohlo z třetiny zaplatit knihovnu a ze dvou třetin parkovací dům v jejím sousedství. Náklady na knihovnu včetně vybavení zřejmě převýší 160 milionů korun, dalších zhruba 30 milionů korun by měl stát parkovací dům. V současné době sídlí krajská knihovna v prostorách Staré radnice, přičemž již dlouhodobě bojuje s nedostatkem místa. Brodská radnice o novou knihovnu usiluje již řadu let. Budoucí krajská knihovna, která má i do budoucna zajišťovat činnost městské knihovny pro lidi z Brodu, bude také disponovat konferenčním sálem o kapacitě 100 osob.