Začal totiž tradiční Týden knihoven, který v celé republice pořádá Svaz knihovníků 
a informačních pracovníků ČR. Každoročně se k němu připojují stovky knihoven v zemi, tento rok jich připravuje speciální akce pro čtenáře 450.

„Letošní motto, S námi jen all inclusive, umožňuje knihovnám nabídnout bohatou škálu aktivit. My jsme se rozhodli získat si a pobavit čtenáře, ale i nečtenáře všech věkových skupin například Duhovými hrátkami pro všechny," prozradila ředitelka havlíčkobrodské knihovny Veronika Peslerová. Kompletní program najdete na www.kkvysociny.cz.

Tak třeba v úterý si mohou zájemci užít v duhových hrátkách plstění. Od 15 hodin bude ve vestibulu připraveno pro malé i velké. V dalších dnech se těšte na práci se dřevem, slané obrázky, korálkování a další zajímavosti.

Zítra se koná tradiční burza knih, v níž knihovna nabízí za symbolické ceny vyřazené knihy. Ovšem do vestibulu mohou přijít od 9 do 19 hodin prodávat své knihy i ostatní lidé. Pro děti je připravena například beseda, ve čtvrtek na ni dorazí fotografka Zuzana Kazdová a bude mluvit o koních a jejich chovu. Dětem je také určeno divadelní představení Evy Hruškové a Jana Přeučila Šípková Růženka v sále Staré radnice v pátek od 9 a od 10.30 hodin.

Koho zajímá zákulisí knihovny, neměl by si nechat ujít v pátek od 10 nebo od 14 hodin exkurzi do skladů. Sraz je před knihovnou.

Po celý týden navíc probíhají různé testy, kvízy, pohádkové vaření, ale také výstavy. A tradiční záležitostí je registrace nových uživatelů zdarma, burza knih či amnestie pro zapomnětlivé čtenáře ve vybrané dny. Tyto aktivity jsou běžné i v menších knihovnách.

V Kraji Vysočina se do Týdne knihoven zapojilo celkem 28 míst. Program je zaměřen na všechny věkové kategorie, Soutěže a hry pro školáky, hudební zastavení, besedy a zajímavá setkání s autory pro dospělé. Knihovníci nezapomněli ani na hendikepované klienty.

Kateřina Malá