„Mohou ho využít hlavně čtenáři, kteří spěchají, nemají zrovna cestu do centra a nemohou se zastavit v knihovně," vysvětlila knihovnice Helena Valtrová hlavní důvody, proč knihovna nechala umístit nový bibliobox právě před nádražím.

Do biblioboxu třeba o půlnoci

První bibliobox byl zprovozněn v Havlíčkově Brodě před Krajskou knihovnou před dvěma lety.

„Bibliobox, neboli schránka na vracení knih, umožňuje čtenářům vrátit vypůjčené knihy v průběhu celého dne. Třeba o půlnoci, třeba na Štědrý den," upřesnila Valtrová a dodala, že systém vracení je rychlý a snadný. „Je založen na důvěře mezi knihovnou a uživatelem. Uživatel neobdrží potvrzení o vrácení, knihovna se zavazuje vyzvednuté knihy odepsat ze čtenářského konta do 15 hodin následujícího pracovního dne," zdůraznila Valtrová s tím, že pokud jsou při vracení knihy čtenářům vypočítány sankční poplatky za upomínky, zůstávají tyto poplatky načteny nadále na čtenářském kontě. To si ale čtenář může podle Valtrové snadno ověřit prostřednictvím svého čtenářského konta, popřípadě se může informovat e-mailem nebo telefonicky.

Bibliobox před krajskou knihovnou je ale každý den skoro plný. Čtenáři se ho rychle naučili využívat. Cílem služby je zpříjemnění procesu vracení knih zpátky do knihovny.

Pouze knihy

„Čtenáři by ale měli pamatovat na to, že je určený pouze ke vhazování knih. Pokud ho někdo využije k vracení CD nebo DVD, může dojít k jejich poškození. V takovém případě by čtenář musel škodu uhradit," upozornila Valtrová a dodala, že někteří čtenáři by měli být při vracení knih pozornější a nevhazovat do biblioboxu svoje vlastní knihy, ale jen ty, co patří knihovně.

Biblioboxy patří v zahraničí k běžnému vybavení i menších knihoven. V poslední době se stále častěji objevují i v tuzemsku.

„Využívám ho. Je to rozhodně lepší, než čekat ve frontě před pultem v knihovně," pochválil přítomnost biblioboxu ve městě čtenář Josef Kubát. „O biblioboxech jsem už slyšel, ale poprvé jsem ho na vlastní oči uviděl až tady v Havlíčkově Brodě. Jen se ale bojím, jestli umístění biblioboxu zrovna před nádražím je opravdu šťastný nápad. Pohybují se zde občas velmi zvláštní lidé a já na místě knihovníků bych měl strach, že se někdo pokusí bibliobox poškodit, rozbít nebo vykrást," dodal Kubát.