VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Králičí maso. Hlavní surovina gastronomické soutěže žáků

Havlíčkův Brod – Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod ve čtvrtek pořádala první ročník gastronomické soutěže Kuchař Vysočiny Junior 2016.

1.4.2016
SDÍLEJ:

Nikola Kunstová z Moravských Budějovic servíruje plněný králičí hřbet, horácké knedlíky, zapečené brambory s parmazánem a jarní cibulkou.Foto: Deník/Libor Plíhal

Své kulinářské dovednosti a schopnosti představilo osm soutěžních týmů z různých středních škol Kraje Vysočina, které jsou oborově zaměřeny na hotelnictví a gastronomii. V porotě mimo jiné zasedl i Pavel Mareš, majitel a šéfkuchař restaurace U Tří knížat v Jihlavě či absolvent mezinárodní gastronomické školy v Kanadě Jiří Roith.

„Všechny soutěžní týmy měly jednotné zadání, a to přípravu hlavního chodu a dvou příloh. Každý tým na začátku obdržel hlavní suroviny, ze kterých musí být pokrm připraven, tedy dvě balení králičích hřbetů a kilogram syrových brambor," uvedla hlavní pořadatelka soutěže a zástupkyně ředitele pro obory vzdělávání s výučním listem a praktické vyučování na Obchodní akademii a Hotelové škole Havlíčkův Brod Marie Mrázová. Ta podotkla, že samotné zpracování a příprava jídla byla libovolná a záleželo jen na kreativitě soutěžních týmů, co si připravily. „Soutěžní týmy tvořili vždy chlapec a dívka, kteří s sebou měli pedagogický doprovod z dané školy. Soutěžící přitom měli na přípravu, vaření a servírování pokrmu maximálně dvě hodiny," pokračovala Mrázová.

Výkony žáků hodnotily dvě tříčlenné poroty. První porota sledovala samotnou práci v kuchyni, technickou zručnost, dodržování hygienických pravidel, týmovou spolupráci a úklid. Druhá porota naopak hodnotila již samotný pokrm, tedy jeho vzhled, originalitu, kreativitu, úroveň prezentace, chuť, vůni či jeho konzistenci. Jako první před porotu předstoupil David Psota s Nikolou Kunstovou z druhého ročníku Střední školy řemesel a služeb z Moravských Budějovic. Ti připravili plněný králičí hřbet, horácké knedlíky, zapečené brambory s parmazánem a jarní cibulkou.

„Jídlo nevypadá vůbec špatně, na to, jaký nepořádek jste v kuchyni měli během vaření. Pokrm je rovněž studený a maso je vysušené," zaznělo z úst porotců ve složení Jiří Roith, Pavel Mareš a krajské radní Jany Fialové. „Je to naše první soutěž. Ve škole jsme jídlo zkoušeli čtyřikrát připravit a myslím si, že předtím to dopadlo mnohem hůř," řekl Psota. Ten podotkl, že kritika se moc dobře neposlouchala, ale je to rozhodně cenná zkušenost.

Druhý tým ve složení Matěj Bušek a Lucie Hudečková z Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel Velké Meziříčí rovněž slyšeli od porotců kritiku za nadívaný králičí hřbet s jarním špenátem a slaninou, smetanovo-houbovou omáčku, šťouchané brambory s pohankou a jarní cibulkou a odpalované bramborové noky. „Maso je vysušené a slanina je totálně spálená. Stejně tak bramborové noky nemají žádnou chuť a vše je studené," konstatoval porotce Mareš. Ten naopak pochválil vzornou přípravu a úklid.

„Užili jsme si to a myslím si, že to tak hrozně zase nedopadlo. Celkově z toho máme dobrý pocit a jsou to cenné zkušenosti," řekl Bušek po verdiktu poroty.

Vítězem se stal soutěžní tým Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod. V porotě mimo jiné zasedl i oceňovaný kuchař Pavel Mareš, majitel a šéfkuchař restaurace U Tří knížat v Jihlavě.

Podle pořadatelky Mrázové se soutěž uskutečnila především díky iniciativě Kraje Vysočina s tím, že v budoucnosti je možné, že se soutěž bude opakovat.

Autor: Filip Brož

1.4.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na zdraví!

Rebel sváteční speciál je mezi nejlepšími neobvyklými pivy

Fotografie, která se stane symbolem letošních voleb.
DOTYK.CZ
6

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

Řídila auto pod vlivem drog

Havlíčkův Brod - Pryč jsou ty časy, kdy řidiči usedali za volant omámeni jen alkoholem! Havlíčkobrodští policisté zastavili v pátek 20. října krátce před pátou hodinou odpoledne na ulici Na Výšině v Havlíčkově Brodě osobní automobil Fiat Punto.

Z vozidla zmizely autobaterie

Chotěboř - Krádež autobaterií ze zaparkovaného vozidla prověřují policisté v Chotěboři. K činu došlo v noci z pátku 20. října na sobotu na ulici U Stadionu.

Cizinci byli za vloupání už odsouzeni

Havlíčkův Brod – Pět cizích státních příslušníků se pokusilo v Havlíčkově Brodě začátkem minulého týdne odcizit dvě zaparkovaná osobní vozidla, Škodu Favorit a Škoda Felicia. Všichni již ve čtvrtek stanuli před okresním soudem v Havlíčkově Brodě a za své jednání už byli odsouzeni.

Vyhřívaná podložka usnadní nejmenším start do života

Havlíčkův Brod - Dětské oddělení dostalo při příležitosti Dne otevřených dveří přestavěné a zrekonstruované stanice intermediární péče o novorozence dar od Českých drah.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT