Kde je strouhanka? Máme ještě dvě minuty. To zvládneme. Aneta Hašková a Jiří Paclík jsou z Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel Velké Meziříčí.

Jak se ukazuje, tvoří sehraný pár nejen u sporáku, ale i v životě. Ale hned je vidět, kdo velí. „Připravím žemlovku s hruškami,“ vysvětluje Deníku budoucí kuchařka Aneta, která si prý ráda dá žemlovku i doma, ale pěkně po staročesku.

Vítězka prestižní soutěže Lázeňský pohárek Kristýna Zajícová.
Vítězství kuchařské soutěži: studentka z Jihlavy ovládla s podmáslím Pupp

Její přítel Jiří se chce s přípravou králíka vytáhnout. „Králičí hřbet naplním kuřecími játry s tymiánem a smetanou, pak usmažím ve strouhance,“ popisuje recept, který vytvořil společně s učitelkou a mistrovou Veronikou Škorpíkovou.

On sám má ale nejraději králíka na zelenině od babičky. Na přípravu jídla má tým z Velkého Meziříčí šedesát minut, stejně jako všichni ostatní.

Zatím se na „čekací lavičce“ zahřívá tým s číslem čtyři. Budoucí kuchaři Jonáš Kružic a Vendula Mrtníková jsou z Obchodní akademie Jihlava.

Finálové kolo soutěže BernardChef se Martě Kašové vydařilo, obsadila druhé místo.
Měli jsme více štěstí než rozumu, smála se úspěšná kuchařka ze žďárské školy

Přiznávají, že trému mají, na takové soutěži jsou poprvé. Žemlovka jinak je v podání Venduly žemlovka z toustového chleba vylepšená krémem z kaštanu a s meruňkovou omáčkou.

Jonáš Kružic se ke zpracování králičího hřbetu nechal inspirovat asijskou kuchyní. „Vytvořím králičí rolku s omáčkou z kokosu a zázvoru. Vylepším to dýňovo mrkvovým pyré,“ vysvětluje Jonáš, který má ale nejraději králíka pěkně pečeného v troubě.

Recept: Francouzská žemlovka s hruškamiRecept: Francouzská žemlovka s hruškamiZdroj: Deník

Nad výkony budoucích kuchařů bdí přísná porota složená ze skutečných odborníků z Asociace kuchařů a cukrářů ČR ověnčených mezinárodními cenami.

„Pro mě jsou už teď vítězové všichni, kdo se rozhodli s naší gastronomií něco dělat,“ zdůrazňuje Lukáš Ende, kuchařský olympionik z Hradce Králové. Ztrémované soutěžící ujistí, že bude hodný. Porota hodnotí u jídla chuť, vzhled, nápaditost přípravy, použité suroviny, hygienu, ale i spolupráci týmu.

Soutěžící týmy v počtu dvou kuchařů mají za úkol podle zástupkyně ředitele brodské obchodní akademie Hany Pertlové připravit hlavní chod a dezert. Hlavní chod je králičí hřbet s použitím zeleniny, konkrétně mrkve a jako dezert žemlovka.

„Je to pro soutěžící výzva, protože králíka každý nejí, a žemlovku zná naopak každý z domova. Takže soutěžící ji má za úkol připravit tak, aby na ni host dostal chuť,“ vysvětluje. Pořadí u sporáku si ve školním gastrostudiu soutěžící losovali. Na přípravu jídla mají šedesát minut.

Zdroj: Deník/Štěpánka Saadouni

Soutěž Kuchař Vysočiny Junior 2024 open pořádá Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod už poosmé. „Je to pro studenty příležitost jak se setkat a vyměnit si zkušenosti, nechat se inspirovat kuchařskými talenty,“ říká ředitel školy Jiří Forman.

Kromě domácího týmu z Havlíčkova Brodu se do soutěže zapojili budoucí kuchaři z Třebíče, Žďáru nad Sázavou, Velkého Meziříčí, Jihlavy a Moravských Budějovic.