Obě akce uspořádala brodská redakce Deníku ve spolupráci s Šachovým klubem Jiskra Havlíčkův Brod a za podpory města Havlíčkův Brod.

„Jistou zvláštností je, že jsme nejen třináctikolový dopolední turnaj v bleskovém šachu, ale i odpolední simultánku Evy Kulované, která v ní hrála s třiadvaceti soupeři současně, uspořádali pod širým nebem ve spodní části Havlíčkova náměstí, což se v českých šachových luzích a hájích zase až tak často nestává," uvedl Jaromír Kulhánek, šéfredaktor Havlíčkobrodského deníku. Ten podotkl, že prostřednictvím uvedeného šachového podniku Deník oslavil nejen své kulaté vysočinské jubileum, ale přispěl i k oživení opraveného Havlíčkova náměstí a přímo popularizoval šach coby zajímavou volnočasovou aktivitu.

„Bylo příjemné sledovat procházející, kteří se u jednotlivých stolků šachistů často zastavovali a sledovali jejich hru. Zájmu se těšila i velká souprava zahradních šachů. Dospělí s nimi hráli volné partie, děti si hrály s jednotlivými figurami a do rodinných alb tak přibyla nejedna zajímavá fotografie," pokračoval Kulhánek.

Prim pro Filipa Valu

Turnaje v bleskovém šachu (každý ze soupeřů má na partii pět minut – pozn. aut.) se zúčastnilo osmadvacet šachistů a šachistek. Do Havlíčkova Brodu přijeli například i z Prahy, Brna, Tábora, Třebíče a dalších míst. S třinácti turnajovými koly si nakonec nejlépe poradil domácí hráč Filip Vala, který se ziskem 11,5 bodu předstihl druhého Vlastimila Siebenbürgera ze Žďáru nad Sázavou a třetího Jaroslava Janáčka, který hájil barvy Světlé nad Sázavou.

V simultánce Evy Kulované zasedlo za šachovnice třiadvacet šachistů.

„Velmistryně Kulovaná měla na každou partii hodinu a pětatřicet minut času, její soupeři hodinu," popsal parametry simultánky Václav Paulík z ŠK Jiskra Havlíčkův Brod. „Eva nakonec jedenáct partií vyhrála, v devíti remizovala a pouze na třech stolech prohrála," dodal Paulík.

„Hrát šachy venku, to je dobrý nápad. Doma jsem to již s přáteli zkusil, ale takto oficiálně v rámci turnaje ještě ne," pochválil organizátory hráč Bohumil Skoumal, který do Havlíčkova Brodu přijel z Brna, a dodal, že se těší na druhý ročník.