Zájemci o nevšední zážitek nejprve proniknou do tajů nádherného středověkého písma a při dobové hudbě si sami vyzkouší vytvořit list z iluminovaného kodexu.

Kaligrafie nabízí zážitek pro všechny generace. Děti nadchne možnost zahrát si na středověkého písaře, dospělí v ní zase nacházejí originální způsob relaxace a možnost osvojit si úhledný krasopis. Ten má dnes již málokdo.

Parní lokomotiva Skaličák ve středu vyrazila z Brodu do Nedvědice.
OBRAZEM: Na brodském nádraží lidé obdivovali parní lokomotivu Skaličák

Sobotní kurz v brodském gymnáziu vede zdejší výtvarník a oblíbený pedagog Daniel Koráb, který pořádá kurzy a přednášky nejen v Havlíčkově Brodě, ale také v Kutné Hoře, Poličce, Příbrami nebo v Praze. Je také autorem knihy Písmo ve výtvarné tvorbě, která mapuje vývoj latinky od dob starého Říma až k fiktivnímu písmu 22. století.

„Kaligrafii jsem se učil na výtvarné škole. Po letech jsem ji oprášil a sám ji používám ve své tvorbě, při výuce nebo na kurzech. Ke kurzům mám zpracováno mnoho písem. Tento konkrétní se však bude věnovat práci na středověkém rukopisu,“ uvedl Daniel Koráb.

Na kurzu účastníky čeká prezentace, při níž se seznámí nejen s daným druhem písma a jeho dobou, ale také s nástroji, technikou a původními materiály. „Při dobové hudbě si potom vyzkoušejí psát určitým písmem a vytvoří list z iluminovaného kodexu. Díky kaligrafii lidé objeví klid soustředěné tvorby a krásu písma i jeho doby,“ doplnil Daniel Koráb.

Práce na středověkém rukopisu nebyla nic jednoduchého. Mnichům mohla trvat i několik let. Napodobit různé druhy písma se však podle Daniela Korába může naučit každý. „Psát - kaligrafovat se může naučit každý. Jde o pravidelný nácvik a i vlohy,“ dodal pedagog.

Kurz se bude věnovat takzvané české bastardě, modifikovanému písmu, které se používalo v kancelářích Karla IV. Rozpoznatelná je podle dekorativního protahování tahů některých písmen, v paleografii nazývaného „sloní choboty“. Českou bastardou je napsaná většina staročeských literárních památek 15. století. Krátce po roce 1468 jí byla vysázena i první česky tištěná kniha Trojánská kronika. Z české bastardy vychází i pozdně gotická bastarda, která se na několik následujících století stala německým národním písmem.

Futaba.
Futabě chybějí dělníci, chce pro ně poslat do Vietnamu

Zájem lidí o kaligrafii stoupá. Možná je to i tím, že dnešní doba přenesla písmo do digitální formy počítačů a mobilů a napsat pár řádků úhledným krasopisem je pro mnohé čím dál tím obtížnější. Umělecká forma písma lidem přináší i vítanou relaxaci. Čínští kaligrafové se prý díky své práci a schopnosti dokonale se soustředit dokonce dožívali velmi vysokého věku. Při psaní znaků a písma je důležité soustředit se na každý detail.