Kříž váží asi 60 kilo a měří dva metry. „Čekáme na posouzení odborníků, jakou formou by k opravě kříže mělo dojít, a na vyčíslení nákladů. Předpokládáme, že to bude pětimístná částka,“ konstatoval při snímání kříže z věže přibyslavský starosta Martin Kamarád.

Podle jeho názoru nějaká letní bouřka narušila střešní krytinu, pod makovici začalo zatékat a kříž se uvolnil. V archivech přibyslavské radnice je dokonce zpráva, že kříž z věže už jednou spadl až dolů na zem. Stalo se to v roce 1926.

Kříž na městské gotické věži, který nalomil silný vítr, se dvojici odvážných “kaskadérů” v pondělí 21. ledna 2019 přes obrovské úsilí sundat nepodařilo.
Nalomený kříž na městské věži se zatím sundat nepodařilo

Sejmutí kříže z věže zajistili horolezci s pomocí jeřábu. „V letošním roce, jakmile to počasí dovolí, vrátí se kříž zpátky na věž. Přesný termín zatím neznáme,“ informoval místostarosta Michael Omes za farní pastorační radu.

Vrácení kříže na věž se podle Omese odehraje ve dvou etapách. „Nejdřív je potřeba provést na věži nutné úpravy aby bylo kam očištěný a opravený kříž,“ vysvětlil místostarosta. Kříž je majetkem přibyslavské římskokatolické farnosti.

Obec Dolní Krupá.
V Dolní Krupé se děti učily číst a psát už v osmnáctém století, podívejte se

Ta podle Omese konzultovala návrat kříže na věž s památkovým ústavem a objednala i odborníky, kteří kříž ošetří, opraví a vrátí s pomocí jeřábu zpátky na věž. Na výdajích s tím spojených se podílí město i farnost. Přispět na opravu kříže a jeho návrat na věž mohou i dobrovolní dárci.