Každé to ze čtrnácti zastavení připomíná jednu pašijovou událost.

Zajímavá křížová cesta je skryta v lese na poutním místě U Studánky nedaleko Nezdína, vzdáleného pět kilometrů od Ledče nad Sázavou. Tvoří ji čtrnáct křížů na kamenných podstavcích, rozmístěných na okruhu asi 500 metrů dlouhém, když jejím tvůrcem je kameník Jaroslav Fieger ze Světlé nad Sázavou.

Ten na zrod sakrálního díla zavzpomínal: „Duchovním otcem křížové cesty u Nezdína je bývalý světelský farář Josef Pospíšil. Před deseti roky mě oslovil, zda bych se zřízení křížové cesty na poutním místě neujal. Na farní zahradě měl uloženy staré podstavce a právě ty  chtěl  pro novou křížovou cestu využít. Tehdy jsem pracoval jako učitel a mistr u kameníků světelské Uměleckoprůmyslové akademie a tak jsem se toho v rámci výuky společně s učni ujal. Nové železné kříže zhotovil pan Pejchar z Kunemile a my jsme se dali do restaurování kamenných podstavců, na kterých se notně podepsal zub času. Všechny bylo třeba především očistit, některé byly popraskané nebo zurážené, proto jsme je lepili a kde bylo třeba, tak i vyspravili. Na čtrnácti podstavcích je krásné to, že je každý jiný a všechny představují fortelnou kamenickou práci. O betonové základy pod kříže se postarali pan Kovanda z Opatovic a pan Čepek z Číhoště, zrestaurované kříže na místo, kde jsme je usadili, převezl světelský pan Čmejrek."

Na poutním místě tak vzniklo zajímavé dílo k uctění památky umučených v době nacismu a komunismu. Symbolem toho měli být dle kněze Josefa Pospíšila světelský rodák Karel Hradecký, popraven nacisty v září 1943, a číhošťský páter Josef Toufar, umučený komunisty v únoru 1950.

Jiří Víšek