Vězte, že obecní hodiny, které postavil známý pražský hodinář Vítězslav Špidlen, tam mají od středy 10. října na zrekonstruované autobusové čekárně, stojící uprostřed upravené návsi.

„Když jsme se rozhodli, že zrekonstruujeme autobusovou čekárnu, která sloužila našim občanům bez větších oprav téměř třicet let, přemýšleli jsme, čím ji ozdobíme. Dostal jsem nápad, že by se tam hodily hodiny, vždyť slovo čekárna je odvozeno od slova čekati a když se někde čeká, tak je to většinou spojováno s časem. Přednesl jsem tento návrh na zastupitelstvu obce a to ho přijalo. Bylo tedy rozhodnuto, že Kynice budou mít poprvé ve své historii své obecní hodiny. Vedle obce, se na této akci podílel Kraj Vysočina dotací z Programu obnovy venkova Vysočiny 2012 a ve vzorné kvalitě ji provedla  firma Stavební práce Josef Pazderka," svěřil se s neskrývanou radostí devětatřicetiletý starosta obce, Karel Krajanský.

Kynice rozhodně nejsou vesnicí, kde lišky dávají dobrou noc, o tom se může přesvědčit každý, kdo se v této obci zastaví.
Dětské hřiště, kaplička  v novém kabátě a sídlo Fair Play Klubu zbudované z bývalé prodejny potravin, to vše je v centru obce. Právě zmíněný klub rozhýbal společenský život v obci.

Mladá vesnice

„Jsme mladou vesnicí, vždyť věkový průměr máme dvaačtyřicet let, proto se snažíme dávat lidi dohromady. Vydařenou akcí byla například soutěž o nejhezčí historickou fotografii z Kynic. Občany jsme vyzvali, aby nám půjčili své staré fotografie, z nich jsme zhotovili reprodukce a vystavili v naší klubovně. Majitel té nejlepší získal digitální fotoaparát. Pořádáme zájezdy do divadel, cyklovýlety, taneční zábavy, úspěch měl silvestrovský turnaj v ping pongu, ale největší letošní akcí bylo uspořádání Rebel Havlíčkobrodské ligy v požárním útoku. Dokážeme zorganizovat brigádu k jarnímu úklidu obce, daří se nám pro některé akce získat pomoc místních podnikatelů. Nyní máme v plánu výstavbu víceúčelového hřiště, ale vše bude záležet na dotacích. Věříme, že i toto se nám podaří," dodává starosta Krajanský.

(jív)