Současný provozovatel by ji rád koupil, ale nemůže se s městem dohodnout na ceně. V sázce je osud pacientů. Zaměstnancům hrozí, že skončí na úřadě práce. „Provoz léčebny je pro město už nevýhodný," vysvětlil stručně důvody prodeje starosta města Petr Vaněk. Budova i okolní areál patří městu.

Léčebnu provozuje společnost Vysočinské nemocnice s.r.o. Hlavním vlastníkem je podle právních dokumentů společnost Medireco a.s. se sídlem v Praze. Město nabízí budovu i celý areál k prodeji za 34 milionů korun.

Podle jednatelky Vysočinské nemocnice s.r.o., Evy Peškové, se společnost nechce vzdát provozu  léčebny. „Jsme zaměřeni na oblast péče o dlouhodobě nemocné. Chceme pokračovat v práci v LDN v Háji," zdůraznila Pešková. Nijak se netají obavami o osud zařízení.

„Prodejem jinému subjektu, než je provozovatel, může být ohrožena existence současné LDN. Je pouze věcí případného kupujícího, jak nemovitost využije, jakého zájemce bude město preferovat, i podmínek, za jakých bude město uvažovat o prodloužení současného stavu. Pokud Vysočinské nemocnice s.r.o. nebudou moci být dále nájemcem objektu, pak nebudeme schopni péči o pacienty v této lokalitě nadále zajišťovat. Jed-noznačně dojde ke zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro obyvatele Ledečska," vysvětlila Pešková důvod svých obav.

Starosta: Nechceme nikomu ublížit

Kapacita LDN je 88 lůžek následné péče, 95 procent pacientů jsou senioři nad 65 let, zbytek jsou pacienti mladší, ve věku zhruba 50 let a víc. V léčebně jsou i mladší pacienti k doléčení úrazu nebo s interními chorobami.

Průměrná obložnost je 92 procent, což podle jednatelky Peškové znamená, že zařízení je pro pacienty Ledečska velmi potřebné.  Pokud ho koupí někdo, kdo nebude mít zájem provozovat právě LDN, nastane otázka, co s pacienty dál.

„My rozhodně nechceme nikomu ublížit. Zbavit se zařízení, které je pro město nevýhodné, se ukazuje jako nutnost. Doufáme, že dojde k dohodě, která bude výhodná pro všechny zúčastněné strany," brání se ledečský starosta.

Město hledá kupce. Podle ledečské radnice existují i právní možnosti, jak zavázat potenciálního zájemce k tomu, aby v objektu po určitou dobu léčebnu provozoval. Starosta Vaněk nepočítá s tím, že by se celý areál rychle prodal hned poté, co se objeví v nabídce realitní kanceláře.

První vážný zájemce o koupi je současný provozovatel léčebny. Jenže město a Vysočinské nemocnice se nemohou shodnout na ceně. „Cena, kterou nám provozovatel nabízí, neodpovídá skutečnosti," vysvětlil starosta Vaněk, proč město a provozovatel LDN už nepodepsali smlouvu. Podle jednatelky Peškové je nabízená cena dostatečná.

Snižte cenu

„Naše společnost si nechala zpracovat odborné ocenění objektu. Představa města o kupní ceně je však řádově vyšší a pro nás nepřijatelná. Budeme usilovat o koupi objektu, pokud požadovaná cena bude odpovídat tržní ceně obvyklé v místě," upřesnila jednatelka Pešková.

Další varianta může nastat ve chvíli, kdy se nenajde žádný zájemce, který by areál s léčebnou koupil. V tom případě chce společnost Vysočinské nemocnice jednat s městem o dalším provozu zařízení. „Ano, naše společnost velmi intenzivně hledá dohodu s městem na pokračování současného stavu, tedy prodloužení nájemní smlouvy a je v našem zájmu jako poskytovatele zdravotních služeb, aby naši pacienti měli možnost se léčit tak, jako doposud," potvrdila Pešková.

Pacienti léčebny jsou zřejmě se službami zdravotnického zařízení spokojeni. Vyjadřují to ve vlastnoručně psaných dopisech. Představa, že by léčebna neměla existovat, je pro ně šokující. „Prošel jsem již několik nemocnic, ale zatím jsem se nesetkal s tak ochotným a obětavým personálem jako tady," chválí pobyt v Háji František Mudra. „Chtěla bych Vám Tímto poděkovat za vaší vzornou péči a celému zdravotnímu personálu o mého otce pana Šimáčka," připojuje se Jaroslava Bartíková z Prahy. Pacientka Zdeňka Kábová to vyjadřuje stručně a jasně: „Bylo mi tady dobře."

Zaměstnancům hrozí ztráta práce

V průměru je ročně přijato do LDN Háj více jak 500 pacientů, z nichž 80 procent se vrátí do domácího prostředí nebo začne žít třeba v domově důchodců. Prodej a možné zrušení LDN by mělo vážný dopad  na péči o nemocné, ale také na zaměstnance, hlavně střední zdravotnický personál. Ledečsko má málo pracovních míst. Na otázku, zda by vedení Vysočinské nemocnice mohlo nabídnout zaměstnancům  jiná pracovní místa, odpověď nepřišla.

Dnes už je jasné, že například nejbližší nemocnice  v Havlíčkově Brodě by se o pacienty z ledečské LDN starat nemohla. „Dle slov ekonomického náměstka Jiřího Weisshaupta nás nikdo nekontaktoval s oficiální žádostí o přebírání pacientů z jiného zařízení. Nebylo by to možné, našich 49 lůžek je plně obsazeno i díky vysoké průměrné ošetřovací době na tomto oddělení, která činí 33,6 dnů. Naše ODN má dlouhodobě obložnost přes 100 procent, loni to bylo 101,8. Nemáme  kapacitu ani možnost převzít pacienty z LDN Háj. Pouze v nutných případech," informovala mluvčí nemocnice Petra Černo. Podle informací Deníku by se ale zrušením LDN V Háji dostala i brodská nemocnice do nepříjemné situace, neboť Háj disponuje takzvanými sociálními lůžky, a proto brodská nemocnice překládá některé pacienty právě do Háje.

Historie LDN

V objektu současné léčebny dlouhodobě nemocných v Háji u Ledče byla před listopadem 1989 nemocnice.

V roce 1996 bylo toto zdravotnické zařízení převedeno na město Ledeč nad Sázavou a k jeho provozování byla založená společnost s ručením omezeným ZASOZ (v roce 2002 přejmenovaná na Nemocnice Ledeč – Háj, spol. s r.o., Ledeč nad Sázavou).

V této době již začínala postupná restrukturalizace lůžkové péče.

Akutní lůžka byla zrušena a nahrazena lůžky následné péče.Celý objekt prošel v té době náročnou a velmi drahou rekonstrukcí za finanční podpory města Ledeč a spoluúčasti státu.

Zdroj: vysočinské nemocnice