Jednotlivé semináře, celkem čtyři, začínají od 14. března. Přihlášky je však možné podat jenom do 31. ledna, případně do začátku února. Zázemí pro kurz poskytne Kavárna Chotěboř. „Rozhodli jsme se pozvat sem lektorky respektujícího přístupu proto, že se ho mnozí z jejích členů snaží uplatňovat ve svém životě, na svých dětech. A shodujeme se na tom, že tato změna našeho postoje z autoritativního na respektující nás hodně obohatila a změnila náš pohled na výchovu a na bytost dítěte," řekla za pořadatelskou Dobrou společnost Lucie Dostálková.

Kurz Respektovat a být respektován pokládají za skvělý, i když ne samospasitelný. „Když nic jiného, tak vás přiměje k zamyšlení nad tím, co a hlavně jak říkáte, zda by to nešlo jinak. Já sama jsem kurz absolvovala a musím říct, že jsem si díky tomu uvědomila, jak jsou naše děti chytré a samostatné. Že je mnohdy svou přehnanou snahou chránit vlastně zbytečně omezujeme," podotýká Lucie Dostálková.
Přednášek se zhruba před pěti lety účastnila například Eva Drahozalová z Chotěboře. „Naučila jsem se jasně vyjadřovat své očekávání, a tím jsem si zlepšila komunikaci s mými dětmi i manželem," přiznává.

Pro Lucii Peškovou, pedagogickou pracovnici v chotěbořském Junioru, byla zase velkým zážitkem skupina podobně naladěných lidí a společné řešení problémů. „Bylo to pro mě velmi inspirativní, ať už jako pro rodiče, nebo pro pedagoga," dodala.

Doplňující informace najdete na stránkách www.dobraspolecnost.org.

Erika Nováková