Oproti loňskému roku je letošní chladnější a vlhčí rok pro vegetaci sice příznivější, vláhový deficit se ale nadále prohlubuje a i teploty jsou oproti dlouhodobému průměru nadnormální. Důsledkem je trvající snížená vitalita lesních porostů.

„Lesníci tento stav sledují s obavami a činí potřebné kroky k tomu, aby situaci co nejlépe zvládli. V lesích provádí intenzivní nahodilou těžbu téměř všech dřevin," uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Zdeněk Chlád.

Letošní relativně pravidelné srážky dotují vláhou horní vrstvy půdy, spodní vrstvy zůstávají po loňském suchu v trvalém deficitu. Sucho se tedy neprojevuje zdaleka jenom na mělce kořenícím smrku, postiženy jsou i porosty tvořené hlubokokořenícími dřevinami, jako je například borovice, modřín, dub nebo lípa.

„Lesníci Vysočiny musí vytrvale těžit usychající stromy. Mnohé z nich jsou v různém rozsahu napadané hmyzími škůdci nebo jinými patogeny. Nepříznivý průběh počasí přináší vlastníkům lesa finanční ztráty, které jsou pro ně značně citelné," konstatoval k nepříjemné situaci radní Zdeněk Chlád.

Situace v lesích Vysočiny by se mohla zlepšit s podzimním počasím bohatým na srážky. Snížil by se vláhový deficit a dostatek srážek by mohl přispět i v boji s hmyzími škůdci a jinými patogeny.

Velice potřebné by bylo, aby v zimě po několika letech bohatě nasněžilo a pozvolným táním se doplnila zásoba vody ve spodních horizontech půdy.

(tz)