Nedělní narozeniny s nimi oslavil doma. Na nohou ho prý drží práce. „Podívejte se na zahradu, jak je velká. Celou jsem ji uklidil sám," ukazoval.

Gablech prožil konec druhé světové války v Anglii. Působil zde jako řídící letového provozu u 311. bombardovací perutě RAF. Než se tam dostal, prošel strastiplnou cestou, která by vydala na román.

Mezi gratulanty byli členové Svazu letců ČR a sdružení Czech Spitfire Club. „Obdivuji jeho vitalitu i to, že po tom všem, čím prošel a po těch ústrcích, které prožil, nezatrpkl," řekl předseda sdružení Zdeněk Sadecký.

Rodák ze slovenského Hrachoviště se v roce 1936 přihlásil k výzvě Tisíc nových pilotů republice. Po vyhlášení Slovenského štátu uletěl do Polska, ale pak se dostal do pověstných sovětských gulagů. Zhubnul až na 40 kilogramů, z podvýživy oslepl. Zrak se   mu vrátil poté, co  mu kamarádi sehnali rybí tuk.

Po napadení Sovětského svazu se dostal do Anglie. Podařilo se mu ale nalétat jen kolem padesáti hodin. Projevily se však následky gulagů, které jej nakonec vyhnaly z pilotní kabiny, a Gablech přešel k pozemnímu personálu.

Po válce byl velitelem letiště v Havlíčkově Brodě, ale v únoru 1949 musel odejít z armády. Krátce si pobyl ve vězení, nový režim je několikrát vyhodil ze zaměstnání i z bytu. Nyní je veterán držitelem řady vyznamenání a ocenění. Před čtyřmi lety obdržel od prezidenta Václava Klause Řád Bílého lva. Od loňska má polské vyznamenání Komandérský kříž za zásluhy Polské republiky.

(čtk)