Přednášky jsou ve velkém sále Staré radnice v Havlíčkově Brodě, a jsou přístupné zdarma i veřejnosti. Zájemci je mohou sledovat i živě na internetu nebo vidět záznam na vysilamezive.cz.

„Jubilejní desátý ročník věnujeme opět česko-rakouským vztahům, i když tradičně budou zastoupené i další země střední Evropy a další témata. Letos nemůže chybět téma první světové války, stejně jako jsme se nemohli vyhnout situaci na Ukrajině. Myslím si, že se nám opět podařilo nabídnout jak účastníkům akce, tak veřejnosti zajímavé hosty," popisuje Milan Pilař z obecně prospěšné společnosti Centrum Vysočina.

Analýza česko-rakouských vztahů

Studenti i veřejnost si mohou vyslechnout analýzu česko-rakouských vztahů, a to od novinářky Petry Stuiber z deníku Der Standard, politoložky Anny Durnové z Univerzity ve Vídni i historika Davida Kováříka a etnoložky Sandry Kreisslové, kteří se věnují přeshraničnímu výzkumu.

„Na ukrajinské téma se zaměří zpravodaj České televize Josef Pazderka a historik David Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů. Úlohu žen v době první světové války představí německý novinář a spisovatel Ralf Pasch. S tím proč a jak píše své reportáže, vystoupí polský novinář a spisovatel Mariusz Szczygieł, který je znám v Čechách nejen knihou Gottland," doplnil Pilař.

Česká novinářka Judita Matyášová bude besedovat nejen o své knížce Přátelství navzdory Hitlerovi a slovenská politička, diplomatka a herečka Magda Vášáryová otevře téma Nebezpečí přenosu tradic 19. a 20. století do střední Evropy 21. století.

Program debat a přednášek uzavře v sobotu Jan Čulík z University Glasgow, který se zaměří na českou politiku a novináře. A k desátému výročí přijede zazpívat pěvec Jakub Pustina s hosty.