Přestože k zahájení opravy náměstí Trčků z Lípy dojde s největší pravděpodobností až v příštím roce, činí již nyní stávající vedení města důležité přípravné kroky. Díky hotové studii má konkrétní představu o tom, jak bude nové náměstí vypadat a na kolik jeho oprava přijde. Kromě toho uvolnilo i devět set tisíc korun určených na finální projektovou dokumentaci a zahájilo jednání s Krajem Vysočina o souvisejících dopravních stavbách.

„Součástí prací na náměstí Trčků z Lípy bude pochopitelně i oprava stávající silnice druhé třídy ve směru na Habry, která je po náměstí vedena. Kraj přislíbil, že se toho ujme," uvedl starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek (KDU-ČSL) a připomněl, že s opravou této komunikace souvisí i plán výstavby dalšího mostu přes Sázavu v sousedství provozů sklárny Crystalite Bohemia.

„Veškerá doprava ze směru od Havlíčkova Brodu na Habry jezdí teď přes náměstí. Samozřejmě usilujeme o to, aby tohoto enormního dopravního zatížení bylo nové náměstí ušetřeno. Svedení dopravy přes most a její další vedení kolem vlakového nádraží se jeví jako ideální," řekl Tourek.

Vyhledávací studie

Úzká spolupráce světelské radnice s Krajem Vysočina bude při prosazování tohoto dlouhodobého záměru vedení dopravy zcela zásadní.
„Prozatím jsme se dohodli, že v první fázi necháme vypracovat vyhledávací studii. Ta posoudí možnosti umístění tělesa mostu a vedení dopravní trasy. Určí i pozemky, které budou potřeba směnit či vykoupit. Ve druhé fázi budeme s krajem jednat o zadání projektové dokumentace a také o financování této stavby. Diskutovat můžeme třeba i o tom, že město Světlá nad Sázavou zaplatí opravu komunikace na náměstí a Kraj Vysočina zase ponese náklady spojené s přemostěním Sázavy u světelských skláren. Je to stále otevřené, další diskuse jsou před námi," podotkl světelský starosta Jan Tourek.

Výše uvedených devět set tisíc korun určených na projektovou dokumentaci rekonstrukce náměstí Trčků z Lípy uvolnilo světelské zastupitelstvo teprve nedávno.

„V průběhu dvou nadcházejících měsíců oslovíme několik projekčních kanceláří a vyzveme je k účasti v soutěži. Projektovou dokumentaci chceme mít hotovou do konce roku a v roce 2018 by se mohlo na náměstí začít s prvními pracemi," nastínil časový harmonogram místostarosta Světlé nad Sázavou Josef Hnik (Pro Světelsko).

Náklady spojené s opravou náměstí byly předběžně vyčísleny na zhruba třiačtyřicet milionů korun. Radnice počítá s tím, že se jí podaří získat i příslušnou státní dotaci.