V roce 1834 se začalo pivo vařit v prostorách dnešního pivovaru v Dobrovského ulici. V Brodě si jubileum letos připomenou řadou akcí a novinek.

„Už na jaře mohli zákazníci zaznamenat nové etikety, v restauracích pak nové sklenice s logem 180 let, ze kterých pivo Rebel pijí. Nový je také název naší jedenáctky, s pivem Tudor se mohou setkat především návštěvníci restaurací a hospod. K jubileu jsme připravili také limitovanou edici silného polotmavého piva speciál Rebel Výroční speciál," uvedl vedoucí prodeje brodského pivovaru Petr Sysel.

Pivo uvařili v brodském pivovaru už vloni v listopadu z českého sladu z vlastní humnové sladovny a vysokého podílu sladů speciálních, které pivu dávají medovou barvu.

Výroční speciál

„Pivo jsme nachmelili čerstvě sklizeným Žateckým poloraným červeňákem – českým nejkvalitnějším chmelem. Po kvašení v otevřených spilkách dlouhé tři měsíce dokvašovalo při 2° C v ležáckém sklepě. Dlouhým dozráváním jsme u piva docílili bohatého nasycení, zjemnění chutě a vůně a přirozeného vyčeření piva," popisuje dlouhou cestu piva za konzumenty Pavel Pilař, brodský sládek. Milovníkům piva by měl Výroční speciál nabídnout opravdu silný zážitek z plné chuti podpořený vyšším objemem alkoholu (7,9 %).

V sobotu 31. května se v areálu Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod a na brodském Havlíčkově náměstí uskuteční Slavnosti piva Rebel 2014. Na návštěvníky čeká kromě kompletní nabídky piv z brodského pivovaru a bohatého občerstvení také doprovodný program. V jeho rámci vystoupí hudební skupiny, zájemci si budou moct prohlédnout pivovar a bude představena nová kuchařka Markéty Hrubešové, kterou zástupci pivovaru společně s autorkou pokřtí v rámci Slavností.  Česká herečka, profesí i modelka a moderátorka, představí svoji v pořadí už druhou autorskou kuchařku. Originální pivní kuchařka nese dvojsmyslný název Rebelka. „V nové kuchařce najdete také recepty na jídla, která se k pivu dobře hodí. Nicméně určitě nepůjde o nakládaný hermelín a utopence. V knize budou zastoupeny také například ryby a sladké dezerty.  Kladný vztah k pivu mám ostatně v rodině. Můj pradědeček byl totiž sládek, jezdil po světě a učil vařit ostatní sládky dobré české pivo. A tak se to v Rebelce všechno krásně propojilo. Náklonnost k pivu a láska k dobrému jídlu. A také možnost vzdát hold babičce – skvělé kuchařce, a pradědečkovi – mistru sládkovi," popisuje svou cestu k nové kuchařce Markéta Hrubešová.

V pivovaru plánují v průběhu roku výstavu mapující jeho historii. Na podzim pak proběhnou další Svatováclavské trhy s Rebelem s doprovodným programem.

Milan Pilař