Majitelé restaurací a hotelů, catteringové firmy nebo například půjčovny společenských šatů tak přijdou o nejvýnosnější akci roku. Platí to i pro restauraci U České koruny v Lipnici nad Sázavou. Provozovatelé, manželé Haškovi, v poslední den roku nechají otevřené jen výdejní okénko. A zapálí oheň na terase, aby se příchozí mohli ohřát. „Zaměstnanci jsou doma. My koukáme z okna, místo abychom běhali kolem plotny,“ povzdechl si Martin Hašek.

Také restaurací Panský dům v Chotěboři zněla loni na Silvestra živá hudba a v sále se tančilo. Letos se musí lidé spokojit jen s výdejem silvestrovských specialit u okénka. „Už to nemá cenu komentovat. Musíme věřit, že bude líp,“ uvedl provozní Jiří Pešek.

Nejznámější jihlavský hotel Gustav Mahler, centrum každoročních oslav, je od Vánoc zavřený úplně. Zrušil vše až do odvolání, zaměstnanci jsou doma.

Hony na lidi nebudou

Podle názoru mnohých hostinských a majitelů restaurací z Vysočiny je zrušení silvestrovských oslav nesmysl, který může pandemickou situaci naopak ještě zhoršit. „Slavit se stejně bude, ale tajně. Lidé se sejdou někde v bytě nebo v garážích, takže počty nakažených kvůli zákazu ještě stoupnou,“ myslí si třeba Martin Hašek.

Takovou možnost připouští i ředitel Městské policie Chotěboř Jiří Novotný. „Zrušení oslav Silvestra je podle mého názoru kontraproduktivní. Strážníci ale žádné hony na lidi pořádat nebudou. Je to na zodpovědnosti každého jednotlivce. Nemáme možnost a ani chuť kontrolovat všechny garáže a byty ve městě, jestli se tam neslaví,“ reagoval Novotný na dotaz Deníku, jestli městská policie nechystá na Silvestra kvůli zákazu oslav mimořádné obchůzky.

Zákazníky kvůli škrtnutým silvestrovským oslavám i dalším společenským akcím ztratily také půjčovny společenských šatů. „Plesy jsou zrušené, oslavy se nekonají, takže o šaty do společnosti není zájem. Zůstaly jen svatby,“ posteskla si majitelka jihlavského salonu Lucie Smištík, která nyní vyřizuje jen závazné objednávky.

Tratí i cateringové služby. Chotěbořská restaurace Panský dům zrušila catering úplně. „Nemá to smysl,“ konstatoval provozní Pešek. Také majitel jihlavského baru Petr Švanda, který catering nabízí a loni nevěděl, kam dřív skočit, je letos podle svých slov na nule.