„Když jsem před dvěma roky upozorňoval na možné nebezpečí teroristických útoků vyplývající z neintegrace přistěhovalců, považovali nás někteří němečtí kolegové za extrémisty a xenofoby," konstatoval Zdechovský.

Především různí levicoví a zelení politici chtějí podle europoslance přijímat všechny migranty, bez toho, aniž by si uvědomovali, že člověka nelze vytrhnout jen tak z jeho přirozeného prostředí a myslí si, že se všichni bez problémů integrují.

MEDIÁLNÍ NESMYSLY

„ Neintegrují. A myslím, že tento útok, který byl údajnou reakcí na údajnou nebo domnělou šikanu, to velmi dobře ukazuje," zdůraznil Zdechovský s tím, že je velkou otázkou, zda současný útok je pouze dílem vyšinutého jedince, nebo jde o problém daleko hlubší. „Ale bohužel těch teroristických útoků přistěhovalců z muslimských zemí za poslední dva roky výrazně přibylo. Osobně nevěřím mediálně prezentovaným nesmyslům o inspiraci Breivikem, která se ihned po útoku objevila. Tak jako se lhalo o sexuálních útocích v Kolíně nad Rýnem, tak je možné, že se i lže o útoku v Mnichově a za několik dní bude vše naprosto jinak," zdůraznil europoslanec.

Důrazně ale dává najevo, že odmítá na celé skupiny obyvatel uplatňovat kolektivní princip viny. Jakékoli apriorní posuzování lidí podle původu a vyvolávání nenávisti vůči nějaké skupině obyvatel považuje politik za naprosto nepřijatelné a navíc na hranici zákona. Je toho názoru, že je naší povinností pomoci uprchlíkům, kteří pomoc potřebují.

To nic nemění na tom, že integrace muslimů v Evropě se v řadě zemí podle europoslance příliš nezdařila. S přihlédnutím k tomu se musí každý stát postarat o to, aby zajistil bezpečnost svých občanů. „Musíme také umět skutečně vyhostit z Evropy ty žadatele o azyl, jejichž žádost je po zvážení zamítnuta. Musíme zkrátka znovu plně zajistit vymahatelnost práva," vzkázal znepokojeným občanům politik ještě během víkendu na sociálních sítích.