Do projektu Agentury ochrany přírody a krajiny se může zapojit každý, kdo rád chodí do přírody a vlastní chytrý telefon. Pozorování se totiž hlásí do speciální mobilní aplikace BioLog. Na Vysočině se zatím sešlo jen zhruba 250 „úlovků“. Ochranáři se proto obrací na veřejnost s výzvou, aby se do projektu více zapojila.

Veverky žijí v republice téměř všude, v některých oblastech ale jejích výskyt není dostatečně zmapovaný. „Veverka obecná je dosud celkem běžný druh, který má ideální předpoklady stát se předmětem takzvané citizen science. To je druh výzkumu, který je z části zcela zajišťován amatérskou veřejností,“ zmínil ředitel havlíčkobrodského pracoviště Agentury ochrany přírody Václav Hlaváč.

Veverky podle něj zatím zůstávaly trochu stranou zájmu ochranářů i vědců, kteří se většinou zabývají vzácnými ohroženými nebo jinak atraktivními druhy. „Je ale jasné, že i veverka je velmi zajímavý tvor, který si rozhodně pozornost zaslouží,“ podotkl Hlaváč.

Ilustrační foto.
Neznámý zloděj ukradl naftu, drenážní potrubí a elektrorozvaděč

Na rozdíl od většiny ostatních savců má veverka denní aktivitu a je tedy snadno pozorovatelná. „Je také prakticky nezaměnitelná s jinými druhy, k jejímu sledování tedy nejsou potřeba profesionální znalosti ani vybavení. Veverka také není nijak plachá, což je dalším důležitým důvodem, proč je právě tento druh vhodným kandidátem pro citizen science,“ doplnil ředitel havlíčkobrodské Agentury ochrany přírody.

Lidé, kteří veverky zpozorují, mohou využít mobilní aplikaci BioLog, která slouží k monitoringu všech druhů žijících živočichů, rostlin a hub. Zároveň ukazuje také to, jaké druhy už byly v okolí spatřeny. Data je možné pozorovat pomocí funkce Mé okolí. Jména druhů jsou pak v aplikaci propojena s panely Google, jež shrnují základní informace a snímky daného druhu. Kdo by si tedy nebyl jistý, o jaký druh se podle názvu jedná, stačí když klikne na odkaz. Aplikace je propojena s nálezovou databází ochrany přírody, kde je v tuto chvíli více než 22 milionů záznamů.

„Stačí zaznamenávat všechna pozorování veverek – přesnou polohu, počet zvířat a pokud lze poznat, tak i jejich barevnou formu. Vhodné jsou pak i doplňující údaje o chování či prostředí, ve kterém byla veverka pozorována,“ popsal postup monitoringu Václav Hlaváč.

Koupaliště v Havlíčkově Brodě.
Brod nabízí poslední možnost vykoupat se venku

Roční projekt by podle ochránců přírody také mohl u lidí zvýšit zájem o sledování přírody. „Údaje od veřejnosti nám pak odpoví na celou řadu otázek. V prvé řadě je to samotné rozšíření a početnost. U veverky je známé, že její početnost kolísá ve víceletých cyklech, konkrétní údaje nám ale chybějí. Zajímavý je také vývoj barevných forem veverky – všichni asi víme, že potkáváme veverky černé s bílým bříškem, veverky hnědé a také výrazně rezavé. Poměr těchto forem se v čase mění, opět nám ale chybějí konkrétní data. Velmi zajímavé je také sledovat vývoj početnosti veverek v souvislosti s klimatickými změnami a s tím související změnou druhové skladby našich lesů,“ zmínil Hlaváč význam monitoringu.