Středočeský kraj, pod který most spadá, předal staveniště firmě, která most opraví. Podle hejtmana Středočeského kraje Miloše Petery tak kraj učinil přesto, že nemá garantované prostředky na opravu.

„Cílem je, aby se první etapa stihla do konce listopadu a neposunula se do zimních měsíců," uvedl Petera. Ten podotkl, že první etapa rekonstrukce zahrnuje opravu vozovky a vyžaduje uzavírku pro řidiče. „Druhá etapa, tedy oprava spodní části mostu, lze stavět i za plného provozu, tedy potom nás již nic nelimituje," konstatoval hejtman.

Most, který je důležitou spojnicí mezi středními Čechami a Vysočinou, je v havarijním stavu a musela na něm být omezena tonáž. Loni se s rekonstrukcí mostu za desítky milionů korun nezačalo kvůli obavám z mrazů, které by práce neumožnily dokončit ve stanovený termín. Letos je zase problém s penězi na projekt, které chce kraj čerpat z evropských fondů.

Podle Petery má hejtmanství prostředky přislíbeny od Státního fondu dopravní infrastruktury. Objízdná trasa během několikaměsíční uzavírky bude měřit zhruba 30 kilometrů. Kratší trasa po dálnici nebyla povolena kvůli modernizaci D1.

Zásluhy na rekonstrukci dlouho zanedbávaného mostu mají především místní lidé, obce a také europoslanec Tomáš Zdechovský. Ten se do celé věci a řešení problémů tamních lidí vložil již v loňském roce.

"Výsledkem bylo několik jednání. Kdybychom na to netlačili, tak se bohužel nic nestane a svůj podíl na tom jistě má i fakt, že panuje předvolební období," zdůraznil Zdechovský.

Druhý most

Vedle opravy stávajícího mostu chce Zdechovský pokračovat i v boji za druhý most přes Švihov u obce Kožlí.

„Dopravní situace v regionu je kritická. Chybí zde mosty, které by spojovaly vesnice, a umožnily tak efektivnější přepravu lidí do škol, za prací, ale i lepší zásobování," konstatoval Zdechovský s tím, že ochranné pásmo v okolí vodní nádrže zakazuje jakýkoliv přístup. „O vrácení života do regionu budu usilovat i nadále. Není možné, aby region, na jehož území se nachází zásobárna pitné vody pro Prahu, byl takto přehlížen. První vlaštovkou je rekonstrukce mostu, následovat musí další kroky, kterými se zajistí udržitelnost kvalitního života v regionu," popsal Zdechovský.

Podle něho aktuálně probíhá diskuze mezi dotčenými orgány a připravuje se vytvoření regionálního operačního programu.

„V něm budou uvedeny všechny potřeby a problémy, které na Ledečsku trápí nejen vodohospodáře, ale i zemědělce, města a všechny okolní obce, včetně Prahy," řekl Zdechovský.

Program bude také zahrnovat problémy spojené se suchem, hospodářstvím či čistotou vody.

„Region se neustále vylidňuje, a pokud tento stav bude i nadále přetrvávat je patrné, že kolem roku 2050 zůstane na Ledečsku pouhých pětadvacet procent původních obyvatel," upozornil europoslanec.