„Na peletách asi nejvíc oceňujeme to, že na rozdíl od uhlí, které si z auta musíte v podstatě vyházet kyblíkem, s peletami nepřijdete vůbec do styku. Ani při vykládce, ani při přikládání do kotle. Všechno je automatické a pohodlné,“ pochvaluje si správce jednoho z domů a původní iniciátor celé výměny Tomáš Sobotka.

Družstvo před osmi lety zvažovalo dokonce několik možností, mezi nimiž ovšem chyběla varianta elektrického vytápění, která byla hned na začátku smetena ze stolu jako příliš drahá. „Uvažovali jsme tehdy hlavně o tepelném čerpadlu, ale zjistili jsme, že náklady na jeho pořízení daleko převyšují naše možnosti. Cena šla hodně přes milion,“ vzpomíná Sobotka.

Náklady na pořízení kotle na pelety se pak pohybovaly okolo dvou set tisíc korun. „Komfort při vytápění přitom nabízí srovnatelný jako čerpadlo a mnohem vyšší než kotel na uhlí, který využívá například jeden z domů v sousedství, díky čemuž máme srovnání,“ popisuje Sobotka.

Ilustrační foto.
Herálec srovnal i díky dvěma penaltám

Telčské bytové družstvo používá pelety, které vyrábí Stora Enso ze Ždírce nad Doubravou na Havlíčkobrodsku. „Vyzkoušeli jsme pelety ze Ždírce a od té doby jiné nepoužíváme. Jsme s nimi maximálně spokojení, mají dobrou výhřevnost a odpadu je z nich minimum, což jsou pro nás ty nejdůležitější faktory,“ uzavírá Sobotka.

Ročně tato bytovka o šesti bytech protopí okolo patnácti tun pelet. V nákladech to vychází zhruba na devět až deset tisíc korun. Výhodou je i doprava až do domu. „Cisterna jim pomocí kompresoru a stlačeného vzduchu nafouká pelety hadicí přímo do skladovacího prostoru. Odtud jsou pak dávkovány do kotle automaticky pomocí pneumatického dopravníku,“ přibližuje mluvčí společnosti Aneta Ščotková.

Další výhodou pelet je prý i fakt, že při spalování neprodukují téměř žádný kouř a zápach. Také popela je oproti dřevu výrazně méně a navíc se dá dále využívat. „Je velmi dobrý jako hnojivo na zahradu. Obsahuje vápník, draslík, fosfor i hořčík. Tyto minerály prospívají zvláště některým druhům zeleniny, ovoce nebo okrasných květin,“ vyzdvihuje Ščotková.