Návštěvníky akce pravděpodobně nakazil host z Prahy, u kterého se koronavirus později potvrdil. „Nemocnými jsou příbuzní muž a žena a dvě ženy, které jsou také příbuzné,“ řekla Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru z krajské hygienické stanice.

Ostatní obyvatelé Kynic jsou nyní v karanténě. „Tuto informaci mohu potvrdit. Virus se skutečně objevil u pána, který akci také navštívil,“ sdělila starostka obce Jaroslava Smetanová.

Koronavirus, ilustrační foto
Přibyslav zajistí potřebným nákupy i donášku knih

Na dodržování izolace dohlíží i policisté v ochranných pomůckách, kteří před Kynicemi odklání dopravu. „Hlídky máme na pěti stanovištích. Stojíme na příjezdech do obce a otáčíme řidiče, kteří by tudy chtěli projet,“ sdělila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Nejpozději zítra budou řidiči vědět, jak se Kynicím vyhnout. „V současné době objízdné trasy stanovené nejsou, ale předpokládáme, že ve večerních hodinách, nejpozději zítra by měly být jasně dané,“ prozradila Čírtková.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

V karanténě je i lékařka z Habrů na Havlíčkobrodsku. „Paní z Brodu je bez obtíži. Měla jsem s ní kontakt o půl jedenácté minulou středu. Měla jsem roušku a myla si ruce. Dnes mám odběry. Výsledek bude zítra. Dám pak hned vědět i další postup,“ uvedla na facebookových stránkách Habrypraktik lékařka Šárka Drinková.

„Virus získáte od druhého jako rýmu. Pravděpodobně můžete být infekční již dvanáct hodin od kontaktu s nemocným. Proto buďte hlavně doma. Ale nešiřte prosím paniku. Všichni na Vysočině mají lehký průběh zatím. A infekce se určitě ještě rozšíří. Buďte prosím ohleduplní k sobě i ostatním. Hodně odpočívejte. Určitě to zvládneme,“ vyzvala Drinková své pacienty.

Bezpečnostní opatření v brodské nemocnici  

Bezpečnostní opatření kvůli hrozbě nákazy koronavirem zavedla nemocnice v Havlíčkově Brodě.

"Pacienty vstupující do nemocnice vyzýváme k užívání roušek. Pokud v těchto dnech opravdu musíte nezbytně vyhledat ošetření v nemocnici, zakryjte si ústa a nos. Jestliže vlastníte roušku, využijte ji. V případě, že ji nemáte prosíme o zvolení jiné alternativy zakrytí úst a nosu. Cílem tohoto opatření je chránit zdravotnický personál, který se o vás stará, snížením nálože případné kapénkové infekce," vzkázala mluvčí nemocnce Petra Černo.

Od pondělí je pozastaven v brodské nemocnici příjem pacientů na neakutní operační výkony. "Akutní případy budou samozřejmě řešeny.Omezili jsem přístup tatínků k porodu, pokud se vyskytovali v rizikové oblasti . Uzavřeli jsme všechny boční vchody do hlavní lůžkové budovy, aby bylo možno kontrolovat a regulovat vstup pacientů," doplnila mluvčí Černo s tím, že veškeré podrobnosti najdou pacienti na webu nemocnice.

Bezdomovci: lidé mimo tabulky. Situaci řeší azylové domy  

S ohledem na bezpečnostní opatření v kraji se nabízí otázka, jak řešit situaci s lidmi bez domova. Jejich počet je podle úřadů těžko zjistitelný. Bezdomovci podle sociálních pracovníků mění místa pobytu, nedodržují hygienu, takže se logicky stávají jak ohroženou skupinou, tak i možnými přenašeči nákazy. Do nemocnice jdou jen když je nejhůř.

„Bez domova je v Česku daleko více mužů než žen. Podle průzkumu tvoří průměrně osm z deseti lidí přespávajících na ulicích a v noclehárnách. V azylových domech je poměr rozdílný. Žije v nich 30 procent žen, 38 procent mužů a 32 procent dětí,“ uvedlo v nedávném výzkumu Ministerstvo práce a sociálních věcí.

„U nás bezdomovce nemáme, ale pokud se nějaký objevil, snažili bychom se kvůli hygieně kontaktovat sociální pracovníky. V případě, že by byl člověk bez domova nemocný, zajistili bychom mu odvoz do nemocnice,“ sdělil Jiří Novotný ředitel městské policie Chotěboř.

Futaba. Ilustrační foto
Futaba údajně ignoruje bezpečnost. Není to pravda, tvrdí jednatel společnosti

Deník oslovil i vedení Kraje Vysočina jak řešit situaci lidí bez domova snížit možné riziko. Odpověď zatím nepřišla. Možnost získat informace a také aspoň nějaké hygienické prostředky mají lidé bez střechy nad hlavou v azylových domech. Například azylový dům pro muže ve Žďáru nad Sázavou, který provozují Sociální služby města, má kapacitu 24 míst.

„Jsme pobytová služba, takže otevřeno máme i v současné době,“ informoval vedoucí domova Jiří Juřena. Jak dodal, obyvatelé jeho zařízení bez informací nejsou. „Sdělujeme jim informace o koronaviru a možné nákaze. Tiskneme jim informační letáky, co mají dělat aby se nenakazili a nepřenášeli virus dál. Máme u nás televizi, takže klienti mohou sledovat zprávy. Poskytneme jim v mezích možností i hygienické prostředky,“ upřesnil vedoucí domova.

Obrňte se proti virům, radí bylinkářka

Únava, bolest svalů a kloubů a zvýšená teplota. Přestože před podobnými příznaky v posledních dnech varují média v souvislosti s koronavirem, stejné projevy nese podle bylinkářky Jarmily Podhorné i obyčejné nachlazení či chřipka. V každém případě, a v rizikovém období zvláště, se vyplatí posílit imunitu. Obranu proti virům nekoupíme jen v lékárně – účinné pomocníky seženeme i z přírodních zdrojů.

Chladné měsíce, kdy lidé tráví většinu dne ve vytopených místnostech, jsou pro přenos virů ideální. Suchý vnitřní vzduch vysušuje sliznice, a ty se tak stávají vhodným prostředím pro množení virů. Pokud se vytopeným místnostem nevyhnete, jako vhodná prevence poslouží grapefruit. Výtažek ze semen tohoto ovoce doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná. „Extrakt ze semen grepu působí proti stovkám kmenů virů a bakterií. Navíc obsahuje bioflavonoidy, které posilují imunitu a čistí organismus, takže pomáhají proti nachlazení a infekcím,“ upozorňuje Podhorná.

Jelikož grepové kapky působí také jako přírodní antibiotikum, pomáhá grep nejen jako prevence virových a bakteriálních infekcí, ale i při jejich léčbě. „K vnitřnímu užití se hodí především tinktury, které pomáhají v boji proti nepřátelským virům, ale například též plísním,“ dodává bylinkářka.

Soubor Lucerna nechce fanoušky zklamat, zajistil jim zábavu prostřednictvím sociálních sítí.
Vilémovice hrají fanouškům divadlo na webu

Podobně jako grapefruit i další pomocníky v boji proti nemocem známe z naší spíže. Typickým příkladem je pečárka neboli žampion. Jeho látky oceníme především při problémech s horními cestami dýchacími, ale i průduškami. Nejvíce prospěšných látek se nachází v čerstvých plodnicích a jejich počet skladováním i konzervací klesá. Nejlépe proto poslouží žampiony ve formě tinktury, jež působí jako přírodní antibiotikum na horní cesty dýchací. Pečárky ovšem nejsou jediné houby vhodné pro boj s chřipkou a nachlazením. Podobnou službu prokážou také japonské houbičky šitake s výraznými protivirovými účinky.

Téměř univerzálním pomocníkem je česnek, a to jak setý, ze kterého využíváme cibulku, tak medvědí, který svou sílu nese v listech. Jako pomocník proti šíření infekčních onemocnění se používal již ve starém Egyptě. „Například z 560 známých kmenů zlatého stafylokoka jich česnek rovných 500 ničí,“ upozorňuje Podhorná. Dobrou službu v prevenci i v akutním boji s nemocemi nám prokážou i rostliny, které známe spíš od našich babiček. Typickým příkladem je čertův kořen, známý také jako sibiřský ženšen, který se používá mimo jiné při doléčování infekčních chorob, slabosti a virových onemocněních.

Dobrovolníci v Borové šijí roušky  

Ochranné roušky pro obyvatele, ale třeba i pro zaměstnance místního obchodu a pošty šijí dobrovolníci v Havlíčkově Borové. Akci organizuje tamní spolek TrojHáček. „Spolek TrojHáček nabízí pomoc seniorům s nákupem potřebných věcí či s vyzvednutím knih z knihovny.  Zájem o donášku nákupů zatím nebyl, ale zato mají naši dobrovolníci plné ruce práce práce se šitím ochranných roušek, o to je zájem velký,“ informovala za spolek TrojHáček Jana Pavlasová.

Jak upřesnila, materiálu mají dobrovolníci dost, ale se šitím teprve začínají. Roušky se budou šít hlavně pro potřeby obyvatel městyse Havlíčkova Borová. Roušky budou k dispozici na úřadě městyse,dostanou je také zaměstnanci místního obchodu , pošty a další potřební. Jestli roušky zbudou, pošlou je dobrovolníci například do nemocnice.

Nejezděte do Kynic, varují obce v okolí

Hygienici v pondělí rozhodli o uzavření obce Kynice na Havlíčkobrodsku. V Obci byli čtyři lidé, kteří se nakazili na hasičské zábavě. Tři ženy a jeden muž jsou nakažení a jsou v domácí karanténě, mají pouze mírné obtíže. Ovšem některé obce v okolí varují obyvatele, aby do Kynic nejezdili.

„S Kynicemi nejsme v přímém kontaktu, nákaza se nám naštěstí zatím vyhýbá. Na té zábavě od nás nikdo nebyl, pokud vím, ale varujeme naše obyvatele aby do Kynic v žádném případě nejezdili,“ sdělil Jaroslav Tvrdík starosta nedaleké Číhoště. V Leštině u Světlé zatím žádné opatření nevyhlásili. Podle informací z obecního úřadu je starosta celé pondělí mimo obec z vážných rodinných důvodů, ale v další dny úřad v Leštině na možné riziko cesty do Kynic a osobních kontaktů obyvatele upozorní.

Koronavirus - Ilustrační foto
Lék na koronavirus? Vláda ho objednala od českého odborníka

Obyvatelé Kynic nyní nemohou opustit území obce. Ve vsi, která má zhruba 90 obyvatel, není obchod ani lékař.Z opatření existují výjimky. Lidé mohou pro potraviny, drogerii, léky, krmiva pro zvířata, za lékařskou a veterinární péčí. Nařízení bude trvat do odvolání, minimálně však 14 dnů.

Zimní stadion v Ledči ukončil provoz  

S okamžitou platností skočil kvůli koronaviru ve městě Ledeč nad Sázavou provoz zimního stadionu. „Město Ledeč nad Sázavou jako majitel a provozovatel stadionu z důvodu vyhlášení nouzového stavu rozhodlo o ukončení provozu zimního stadionu,,“ informoval starosta Zdeněk Tůma.

Jelikož nouzový stav kvůli nebezpečí nákazy koronavirem je v současné době vyhlášen na dobu 30 dnů, bude sezóna provozu zimního stadionu pro období 2019/2020 datem 12. března ukončena. Na jaře a v létě stadion už v provozu není.Zimní stadiony zavírají a rozmrazují led i v jiných městech. Snaží se tak zmírnit finanční ztráty.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník