Na praktickou lékařku, která v průběhu své více než sedmdesátileté praxe léčila a pečovala doslova o celé generace lidí ze Světlé nad Sázavou a okolí, vzpomínají dnes místní jen a jen v dobrém. Patří mezi ně například i Hana Mašková, pracovnice světelské radnice.

„Do ordinace k paní doktorce Irmě Němečkové jsem chodívala nejen já, ale také moje maminka a moje dvě děti. Setkání s ní bývala vždy velmi příjemná, i když jsme hovořili o našich zdravotních trablech a potížích. Byla to velmi vzdělaná, inteligentní a noblesní dáma, mimochodem vždy pečlivě upravená, která uměla lidem trpělivě naslouchat. Nejen já, ale i ostatní pacienti ji považovali za výbornou diagnostičku a také psycholožku. Často se na ni obraceli i se svými osobními problémy, které nemívaly s medicínou vůbec nic společného. A nestalo se, že by od ní odešli s nepořízenou", zavzpomínala Hana Mašková.

Lidé si na Irmě Němečkové cenili především její schopnost citlivě vysvětlit podstatu toho kterého zdravotního problému. „Vždy ho podrobně popsala, ozřejmila jeho příčinu a také postup léčby, který navrhovala. Paní doktorka ale ve Světlé působila i jako rodinná lékařka. Za svými pacienty jezdívala až do svého vysokého věku, a to jsem na ní také vždycky obdivovala, autem," pokračovala Hana Mašková.

Irma Němečková měla ve Světlé nad Sázavou celou řadu přátel a známých. Právě oni jí pomáhali s pracemi, které už později a vzhledem ke svému vysokému věku nemohla ve svém domě se zahradou zvládnout. A byl to  i Vladimír Cibulka, otec Hany Maškové, který pečoval o zahradu paní doktorky.

„Tatínek tam chodíval, nejprve sám, později i s mým synem Danielem, sekat trávu, opravit, co zrovna bylo potřeba, natřít plot a tak podobně. Vždycky povídal, že jde k madame Curie, jak jí s láskou a v dobrém říkával," usmála se Hana Mašková.

Ta dodala, že zapomenout nelze ani na Petra a Vlastu Mahlerovi, kteří se o paní doktorku Irmu Němečkovou obětavě a nezištně, a to až do jejích posledních dnů, starali.