„Ke změnám v městské hromadné dopravě došlo na základě požadavků cestujících na větší četnost spojů a zlepšení návaznosti MHD na vlaky a linkové autobusy. Definitivnímu schválení změn předcházelo poměrně dlouhé období přípravy a projednávání různých variant řešení MHD,“ uvedla mluvčí radnice Alena Doležalová.

Nový systém zpracovala najatá odborná firma, která podle radnice hned na začátku provedla dopravní průzkum v MHD, aby zjistila, jaký je reálný stav vytíženosti jednotlivých spojů, zastávkové obraty cestujících nebo odkud kam cestující jezdí.

„Na základě analýzy těchto dat navrhla změnu stávajícího systému, zejména pro posílení v době největšího ranního a odpoledního vytížení (dopravních špiček),“ doplnila Alena Doležalová.

Nový systém přinesl také nárok na kapacity, co se týče vozů i personálu. „Aby mohl fungovat, je nutná kombinace páteřních linek zajišťujících spojení mezi hlavními obsluhovanými lokalitami a dopravním uzlem (vlakové nádraží + dopravní terminál) s přestupy mezi nimi,“ zdůvodňuje mluvčí radnice.

Senior taxi. Ilustrační foto.
Senior taxi nově zájemce doveze k lékaři i do Prahy

V minulosti město několikrát zorganizovalo veřejnou schůzi k diskusi o změnách. „Veřejnost měla možnost připomínkovat daný systém – od jara byly zveřejněny návrhy nových jízdních řádů,“ uvedla Doležalová.

V současnosti radnice sbírá odezvy cestujících z reálného provozu.

„Nyní je zpracováváme a na základě nich připravujeme možné varianty zlepšení,“ dodala mluvčí brodské radnice. Každý, koho zajímají bližší informace se může obrátit na e-mail terminal@tshb.cz.

Senior taxi. Ilustrační foto.
Senior taxi nově zájemce doveze k lékaři i do Prahy