Úřady z toho nemají žádné výhody ani povinnosti, přesto lidí, kteří si přihlašují pobyt na úřadě, stále přibývá.

Člověk, který má nahlášený trvalý pobyt na úřadě, se svých povinností nezbaví. Údaje o trvalém bydlišti jsou zapotřebí hlavně k volebním účelům nebo k vydání osobních dokladů. Tedy povinnost platit například za odpady lidem zůstává. Nezbaví se ani zásahů od exekutorů. Následkům nesplacených dluhů lidé neutečou.  Proč se tedy lidé na úřady přihlašují, matrikářky nevědí.  „Jedná se většinou o občany, kteří nevlastní žádnou nemovitost nebo nemají řádně uzavřenou nájemní smlouvu o užívání domu či bytu, popřípadě bydlí na ubytovně. Nebo mají dluhy a myslí si, že se takto před nimi skryjí. Skutečný důvod ale neznám," uvedla Eva Pejcharová z odboru správy, školství a živnostníků ze Světlé nad Sázavou.Z podobných důvodů „bydlí" na úřadě i Pavel Strnad z Havlíčkova Brodu. „Nemám koupený byt. Bydlím v pronajatém bytě, a tak jsem si trvalý pobyt nahlásil na městském úřadě. Jednou bych si svůj byt chtěl koupit a trvalé bydliště si změnit," prozradil Strnad.

Změna bydliště kvůli odstěhování

Obdobná situace je i v ostatních městech na Havlíčkobrodsku. Lidé se  přihlašují k trvalému bydlišti i na úřadě ve Světlé nad Sázavou. „Nyní máme nahlášených 137 osob. Oproti loňskému roku je to  nárůst. Loni byla k trvalému bydlišti na úřadě přihlášena ani ne stovka lidí, ale teď už evidujeme kolem 150 osob," potvrdila matrikářka Pejcharová.„Před třemi lety jsem se odstěhoval od rodičů ke své přítelkyni. Nahlásil jsem si k ní i trvalé bydliště. Naivně jsem si myslel, že se k ní stěhuji na celý život. Krátce na to se se mnou přítelkyně rozešla, takže jsem se musel z její adresy zase odhlásit. Využil jsem možnosti evidence na úřadě. Nechtěl jsem dál obtěžovat svou rodinu," komentoval Jan Svoboda z Havlíčkova Brodu.

Nárůst i v Chotěboři

Od ledna se zvedlo číslo evidovaných osob na městském úřadě i v Chotěboři. „K dnešnímu dni má trvalé bydliště na úřadě v Chotěboři přihlášeno 234 osob. Na konci roku 2013 jich byly dvě stovky, takže značný nárůst je," uzavřela Jitka Macháčková referentka z odboru dopravy a vnitřních věcí Chotěboř.

Beáta Dvořáková